Nová Karolina se návštěvníkům otevře už za pět týdnů

Ostrava - Nákupně zábavní centrum Nová Karolina v Ostravě se návštěvníkům otevře za pět týdnů. Na ploše 58 tisíc metrů čtverečních nabídne přes 200 obchodů. Stavba je stále předmětem vášnivých debat. Podle některých jde o nepovedenou architekturu, která zničí centrum města. Podle jiných mu naopak může pomoci.

Oblast Nové Karoliny má být po svém dobudování sedmkrát větší než pražské Václavské náměstí. První část bude pro návštěvníky otevřena 22. března. „Opravdu už se finišuje, je tady obrovské množství nájemců, kteří vybavují svoje vlastní prostory, my dokončujeme veřejné prostory,“ uvedl generální ředitel společnosti Multi Development Luboš Kočí. Jaderná elektrárna nebo nové centrum, na které by měli být obyvatelé Ostravy hrdí? Nová Karolina vzbuzuje rozporuplné reakce a má řadu kritiků. Mezi nimi jsou i autoři smyšlené reportáže Fukušima II. „Já jsem ten dokument viděl, připadá mi vtipný,“ usmívá se technický ředitel objektu Nová Karolina Jan Šrámek. „Architektura Karoliny určitě nebude patřit mezi to, co se nám občanům Ostravy bude líbit, protože takový monotónní obsah není do centra města,“ myslí si architekt Radim Václavík.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Obchodně zábavní centrum podle některých ohrožuje historickou část Ostravy kolem Masarykova náměstí. Prázdnotou zeje velmi často už teď – a po otevření Karoliny to bude podle mnohých ještě horší. „Obchody, které po otevření Karoliny budou mít ekonomické problémy, můžou zkrachovat a možná, že ten brownfield vznikne na jiném místě,“ obává se Radim Václavík.

„To město se v minulosti vyvíjelo velmi asymetricky a to dnešní centrum ztratilo polohu uprostřed města, dneska bych skoro řekl, že už to nemůže být horší,“ říká i sám primátor Petr Kajnar. Vedle obchodně zábavního centra vyrůstají také nové kanceláře – zatím čekají na své nájemce. Do konce roku mají být dostavěny také byty vedle obchodního centra, prodáno jich je prozatím dvacet procent.