Další rána pro ostravské letiště: končí linka do Vídně

Ostrava - O poslední mezinárodní linku přijde na konci února ostravské letiště. Společnost Central Connect Airlines se rozhodla přerušit lety do Vídně. A jestli je vrátí do provozu v letní sezoně, není vůbec jisté. Rozhodnutí firmy rozčílilo kraj, který společnosti na provoz linky přispěl více než osmdesáti miliony korun.

Dvakrát denně lítali cestující z mošnovského letiště do rakouské metropole. Společnost, která linku provozovala, ji teď ale ruší, zatím prý jen dočasně. Údajně není dost vytížená a firmě, která má v současné době ekonomické problémy, prodělává peníze. Rozhodnutí rozlítilo hlavně vedení hejtmanství. Kraj totiž v minulosti na podporu linky vyplatil firmě Central Connect Airlines ostravského podnikatele Daneše Zátorského více než 80 milionů korun. Nástroje k tomu, aby firmu donutilo spojení s Vídní i nadále provozovat, ale kvůli špatné smlouvě nemá.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Z Ostravy přes Vídeň do celého světa - s takovým heslem létala společnost Central Connect Airlines do rakouské metropole od konce roku 2007. Od 25. února se však cestující z ostravského letiště dostanou zřejmě jen do Prahy. Vedení letiště chce proto už zítra jednat s dalšími leteckými společnostmi, aby linku do Vídně převzaly, nebo alespoň nahradily spojením s jiným evropským městem. Letiště totiž nutně potřebuje další dopravce, pasažérů má totiž stále méně.