Ostravské letiště v krizi

Ostrava - Z ostravského letiště létá stále méně lidí. Jeho existenci ohrožují i dluhy jediného provozovatele dvou pravidelných linek. Konkurenčním letištím, třeba katovickému, se naopak daří dobře a počet cestujících stále roste. Moravskoslezský kraj dává špatnou situaci na vrub bývalému vedení. To ale za krizi ostravského letiště vinu necítí.

Letiště v Mošnově a v Katovicích dělí 130 kilometrůa v tuto chvíli především zájem cestujících. Z Katovic odletí denně přibližně třicet letadel, z Ostravy pět – dvou pravidelných linek do Vídně a do Prahy. „Velmi důležitý moment pro Katovice byl rok 2004, kdy jsme vstoupili do Evropské unie a nabídli spolupráci nízkonákladovým leteckým společnostem,“ řekl ředitel Letiště Katovice Artur Tomasik. Zatímco v Katovicích odbaví ročně téměř tři miliony cestujících, v Ostravě je jich 300 tisíc. Přesto zde nízkonákladové společnosti nelétají. Podle zástupců Moravskoslezského kraje za to může jeho bývalé vedení. „Bývalé vedení letiště a MS kraje odmítalo jít cestou nízkonákladových leteckých společností,“ tvrdí náměstek hejtmana MS kraje Miroslav Novák.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

„My jsme nechtěli podporovat nízkonákladovou přepravu, protože by to kraj stálo hodně peněz,“ reaguje bývalý náměstek hejtmana pro dopravu Pavol Lukša. Před třemi lety chtělo vedení kraje, aby se z Ostravy létalo například do Londýna, Moskvy nebo Amsterodamu. O rok později do Kyjeva, Düsseldorfu nebo Curychu. Nakonec se létá jen do Vídně a do Prahy. A i o tyto lety možná ostravské letiště přijde. Provozuje je společnost, která mu dluží miliony. „Po lhůtě splatnosti je kolem dvaceti milionů. Pohledávky, které máme, řešíme už delší dobu. Máme podepsaný splátkový kalendář, zatím bohužel není z jejich strany dodržován,“ uvedl ředitel letiště Pavel Schneider.

A další komplikace pro ostravské letiště. Na jaře bude hotový dálniční úsek spojující Ostravu s Katovicemi. Z centra města tam tak řidiči dojedou za přibližně stejnou dobu jako do Mošnova. Katovické letiště se už navíc s místními cestovkami domluvilo, že budou nabízet zájezdy s odlety z Polska.

Vydáno pod