I v Šumperku se protestovalo proti dohodě ACTA

Šumperk - V Šumperku, stejně jako na řadě míst v Česku, dnes protestovali lidé proti dohodě ACTA. Ta má posílit intelektuální vlastnictví a bojovat proti šíření nelegálních kopií všeho druhu. Podle odpůrců to znamená výrazné omezení lidských svobod. Aktivisté proto pořádají demonstrace a už několikrát napadli webové stránky, například vlády, nebo politických stran.

Na šumperské Náměstí míru přišly vyjádřit svůj nesouhlas s dohodou ACTA téměř tři stovky zejména mladých lidí. Poté, co účastníci demonstrace podepsali petici proti podpisu dohody, vydal se průvod na pochod městem. V praxi by ACTA znamenala například, že by celníci na letišti mohli kontrolovat osobní počítače a hledat třeba nelegální hudbu. Poté přístroj zabavit. „Tahle legislativa je velmi extrémní,“ myslí si právník Vratislav Urbášek.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

„Případná kontrola, při které by celníci vstupovali do osobních dat v počítačích či jiných přístrojích, bude muset být zakotvena v české legislativě,“ tvrdí mluvčí Generálního ředitelství cel Jiří Barták. Dohoda začne v Česku platit poté, co ji schválí parlament. K jejímu přijetí bude třeba i souhlas prezidenta. Bouřlivé projednávání čeká smlouvu i v Evropském parlamentu.

Vydáno pod