Lázně se připravují na možný úbytek klientů

Olomouc - Lázně si začínají budovat krizové plány kvůli nové ministerské vyhlášce. Ta má zpřísnit podmínky pro čerpání péče, kterou platí pojišťovny, nebo zkrátit seznam nemocí, které lze takto léčit. Lázeňským zařízením tak výrazně klesne obsazenost, což přinese i milionové propady v tržbách.

Lázně po celé republice tápou v nejistotě. Nová vyhláška ministerstva zdravotnictví by měla po 15 letech změnit jejich fungování od základů. O celý týden by se měly zkrátit plně hrazené i příspěvkové pobyty. Skončí výukové programy pro pacienty s cukrovkou. Do lázní by se někteří nemocní měli podívat jen dvakrát za život. Úplně zapomenout by na ně měli lidé po nekomplikovaných operacích například žlučníku. „My očekáváme ten propad v našich zařízeních mezi 15 až 25 procenty, záleží, jaké nemoci se tam léčí. Přepočteno do čísel jsou to výpadky v řádu milionů,“ tvrdí viceprezident Svazu léčebných lázní ČR Martin Plachý. Zkrácení zejména plně hrazených pobytů se nelíbí hlavně pacientům.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Josef Matuška je čerstvě po těžké operaci. Teď za 28denní pobyt zaplatí 2800 korun. Pokud by si měl týden léčby, o který ho chce stát připravit, doplatit, stálo by ho to 7000 korun. „Já jsem v důchodu. Asi bych na to neměl, zaplatím léky a moc mi nezbude,“ říká.  Podle provozovatelů lázní je reforma šitá horkou jehlou a na ministerstvo poslali řadu připomínek. „Teď probíhá připomínkové řízení a my se s nimi musíme vypořádat,“ vyjádřil se mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň. Kvůli snížení počtu dní, které stráví lidé v lázních, se na trhu uvolní několik tisíc volných lůžek. „Všichni se pustí do obrovského konkurenčního boje, který vyhraje možná zákazník, který bude moci jet levně do lázní, ale pro ty provozovatele to bude likvidační,“ bojí se viceprezident Svazu léčebných lázní Martin Plachý. Do jaké míry vyhláška změní české lázeňství, bude podle ministerstva známo během několika týdnů. Samotné nařízení by mělo začít platit zhruba od poloviny letošního roku.