Ceníky za nadstandard zatím zveřejnily jen některé nemocnice

Frýdek-Místek - Pacienti si od nového roku můžou za příplatek vybrat nadstandardní služby na chirurgii, očním oddělení nebo některé typy očkování. Sazebníky zatím zveřejnila jen nemocnice ve Frýdku-Místku. V těch zbývajících by je měli lidé znát do konce ledna.

V beskydském očním centru v nemocnici Frýdek-Místek lidi přesně vědí, kolik je která nadstandardní čočka bude stát. Sazebník  zveřejnila nemocnice hned v prvních dnech roku. A počet těch, kteří jsou ochotni si za čočku, která je zbaví nejen šedého zákalu, ale třeba i brýlí, výrazně roste. „Doposud je to kolem 30 procent pacientů, kteří připlácejí za nadstandardní čočku,“ prozradil primář Radim Čech. Z krajských nemocnic pak kromě frýdeckomístecké zveřejnila ceny jen karvinská. Zbývající by se měly přidat na přelomu ledna a února. Zatímco v krajských nemocnicích se mohou ceny výrazně lišit, společnost Agel tvrdí, že ceny budou ve všech jejích nemocnicích stejné. Kolik pacient za čočky připlatí, zatím ale nemocnice na webových stránkách nemá. Ceny se dozví pacient v ambulanci. Ta multifokální  – stejný typ, jako nabízí frýdecká a karvinská nemocnice - tady stojí 16 tisíc. A pacienti o ně zájem mají. „V podstatě se dostáváme na zhruba 10 procent čoček, které vkládáme do oka - ty multifokály, ale ta tendence má teď obrovský nárůst,“ říká primář Jiří Kunc.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

Sazebník zatím nemá ani ostravská fakultní nemocnice. Tady ale výrazný zájem pacientů o nadstandard zatím nezaznamenali. „Zatím se moc neptají, jednáme s firmami, ale cena se pohybuje kolem 20 tisíc,“ uvedl primář očního oddělení FN Ostrava Petr Mašek. Ceníky za nadstandard na chirurgii zatím v Moravskoslezském kraji dala na web jen nemocnice ve Frýdku-Místku.