Už za dva týdny budou moci lidé žádat o dotaci na kotel

Ostrava - Stovky lidí mají zájem o dotaci na ekologičtější kotel. Zamířili dnes na veletrh Infotherma, který se vytápění věnuje. Ministerstvo životního prostředí a Moravskoslezský kraj si od kvalitnějších kotlů slibují zlepšení životního prostředí. Na dotace vyčlenili 20 milionů korun. Zažádat si o peníze na nový kotel bude možné už za dva týdny.

Zájemců o nový kotel zamířilo na výstaviště v Ostravě hned několik stovek. „Lidé mají možnost ty kotle vidět na venkovních výstavních plochách,“ uvedl ředitel výstavy Libor Kostelný. Ekologičtější kotel, na který stát přispěje maximálně 60 tisíc korun, je na tuhá paliva. „Je provozován v automatickém režimu, jako palivo používá uhlí a hlavně splňuje emisní limity třídy tři - to znamená, že provoz toho kotle je ekologický,“ vysvětluje prodejce Robert Juřeník. Zažádat si o dotaci na ekologičtější kotel budou moci lidé od 1. února. Týden předtím budou na stránkách krajského úřadu a ministerstva životního prostředí zveřejněny podmínky a potřebné formuláře.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

„Průměrné emise klasického kotle, který je v 99 procentech domácností, je zhruba 120 kilogramůna topnou sezonu na rodinný dům, kotle emisní třídy III vyprodukují maximálně 20 kg prachových částic,“ řekl náměstek hejtmana MS kraje Miroslav Novák. O tom, že by ministerstvo životního prostředí rozšířilo program podpory ekologičtějšího topení mimo Moravskoslezský kraj, zatím neuvažuje. Uvažuje ale o větším balíku peněz, který do něj vloží.