Jesenická Katovna je ostudou města

Jeseník - Památkově chráněná Katovna v Jeseníku už léta chátrá. Na záchranu by město potřebovalo miliony korun, v rozpočtu ale chybí. Šancí by pro památku byla dotace, tu se ale zatím nedaří získat.

Jesenická Katovna – nikdy v historii tu žádný kat nebydlel, přesto jí místní lidé jinak neřeknou. Pozdně barokní budova z konce 18. století je dva roky prázdná a v žalostném stavu. „Katovna patří k nejcennějším památkám v Jeseníku dochovaným vůbec, takže rozhodně si zaslouží péči a pozornost. A ten dnešní stav je opravdu tristní,“ říká ředitelka Státního okresního archivu v Jeseníku Bohumila Tinzová. Ještě v 80.letech byla Katovna významným centrem kultury. Později se proměnila v restauraci. Protože do budovy silně zatékalo, město před rokem vyměnilo za milion a půl korun alespoň střechu. „Nicméně objekt Katovny potřebuje ještě další rekonstrukci typu odvlhčení zdiva, elektroinstalace, vodoinstalace za asi 7 milionů korun,“ uvedl vedoucí oddělení investic a rozvoje MěÚ Jeseník František Chovanec.

Reportáž Andrei Švubové (zdroj: ČT24)

Dřívější vedení města mělo několik nápadů. Muzeum tortury, městečko neziskovek nebo enviromentální centrum. Žádný ale nevyšel. Teď je na stole nový plán. „Katovnu hodláme proměnit ve stánek zasvěcený turistům, informacím a vlastně cestovnímu ruchu jako celku,“ prozradila starostka Jeseníku Marie Fomiczewová. Město má teď jednu z posledních šancí, jak získat na rekonstrukci Katovny peníze z EU. Chce požádat o dotaci z česko-polského programu na podporu cestovního ruchu. Jenže není vůbec jisté, zda uspěje. Dosud štěstí nemělo.