Lidé mohou získat 60 tisíc na ekologický kotel

Ostrava - Do Moravskoslezského kraje se vrací podporova topení uhlím. Kraj ve spolupráci s ministerstvem životního prostředí od února nabídne majitelům rodinných domů až 60 tisíc na nový kotel s nízkými emisemi prachu. Hejtmanství si od programu slibuje zlepšení kvality ovzduší v kraji. Ostravští ekologové program vítají.

Nejdříve obliba naftových kotlů, pak dotace na přímotopy, pak plyn a teď uhlí. Dotace na vytápění rodinných domů se vrací k regionálnímu palivu. Lokální topeniště podle hejtmanství vypustí ročně zhruba dva a půl tisíce tun prachu. Moderní kotle by měly tato čísla zásadně snížit. „Klasický prohřívací kotel, který používá černé uhlí, produkuje asi 100 kilogramůprachu ročně u průměrného rodinného domku. Kotle automatické, které mají emisní třídu tři a výše, produkují maximálně 15 kilogramů,“ tvrdí náměstek hejtmana Miroslav Novák.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Obvykle kritičtí ostravští ekologové se nyní řadí mezi obhájce programu. Sice připouštějí, že je uhlí méně ekologické palivo než plyn či elektřina, dotace ale chválí. „Žijeme v realitě. Tady je spousta lidí, které nepřesvědčíte, aby přešli na plyn nebo elektřinu, protože žijí z jednoho důchodu a nemají na to,“ myslí si Jan Kozina ze sdružení Čisté nebe. Podle odhadu topí uhlím v Moravskoslezském kraji zhruba 30 tisíc domácností. Každá z nich má nyní šanci na dotaci 60 tisíc korun na moderní kotel. Dalších zhruba 20 tisíc budou muset majitelé zaplatit ze svého. Kraj a ministerstvo životního prostředí daly dohromady 20 milionů korun na dotace. Podporu tak zatím dostane minimálně 330 domů. „My tuhletu výzvu vnímáme jako pilotní projekt. Chceme zjistit, zdali bude o dotace zájem a když bude zájem velký, tak jsme připraveni v této spolupráci pokračovat a ty prostředky časem až zdesetinásobit,“ uvedla mluvčí ministerstva životního prostředí Michaela Jendeková. Čistotu ovzduší během této zimy dotace ještě neovlivní. Kraj předpokládá, že příjem žádostí spustí od 1. února a jejich schválení ještě několik týdnů potrvá.