Pošta plánuje uzavření čtyř poboček v Moravskoslezském kraji

Bílovec - Čtyřem malým obcím v Moravskoslezském kraji hrozí, že přijdou o poštovní pobočky. Česká pošta je chce během tohoto roku nahradit jiným typem služeb, který by částečně provozovaly obce nebo místní podnikatelé. Lidé s tím ale nesouhlasí.

Malé pošty v Bílovci-Lubojatech a Fulneku-Lukavci obsluhují dohromady osm set obyvatel. Jediná pracovnice na každé z nich sedí na přepážce jen pár hodin denně, zbytek dne roznáší dopisy po obci. Tyto dvě pobočky na Novojičínsku chce pošta uzavřít. „Všude se deklarovalo, že ve výkonu veřejné správy bude blíže k občanům a zatím máme zkušenosti, že je tomu naopak. Všechno se lehce zruší, ale hůř se to potom obnovuje,“ rozčiluje se starostka Fulneku Jana Mocová. „Současná poštovní síť je až na některé výjimky stará 150 let. To znamená, že máme pobočky například v místech, kde je o naše služby velmi malý zájem a například někde vyrostlo satelitní městečko v obci a tam pošta naopak vůbec není,“ vyjádřila se mluvčí České pošty Marta Selicharová.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Místo klasické kamenné pobočky nabízí Česká pošta jiné řešení. Příjem a výdej dopisů a balíků by zajišťovali provozovatelé restaurací nebo obchodů, finanční služby pak motorizovaní pošťáci. „Pokud si člověk bude chtít vybrat peníze, tak se domluví buď s tím pošťákem nebo zavolá na tu spádovou poštu a motorizovaný pošťák mu ty peníze druhý den přiveze,“ uvedla mluvčí České pošty Marta Selicharová. Zrušení poštovní přepážky hrozí i Heřmanovicím a Janovicím na Bruntálsku. Pošta chce nabídnout spolupráci nejdříve radnicím. „Kdybychom byli osloveni, abychom sloužili jako takzvaný partner, tak bychom s tím určitě nesouhlasili. Byly by to určitě náklady ze strany města a samozřejmě, že se snažíme šetřit,“ říká starosta Bílovce Petr Klimek. Uzavření poboček nastane nejdříve v polovině roku. Do té doby plánuje pošta ještě další sérii jednání s radnicemi.