Mladí zemědělci chtějí větší podporu

Olomouc - Zemědělci bijí na poplach. Podle statistik vymírají. V celé Evropě je pouze šest procent agrárníků pod 35 let. Evropská unie poskytuje sice začínajícím farmářům finanční výpomoc, ta už ale v Česku došla. V Bruselu proto poslanci projednávají balíček, který by měl mladé hospodáře do odvětví přilákat.

O tom, že zemědělství není lukrativní byznys, už ví od svého otce, přesto se do podnikání v tomto odvětví pustil. 31letý Petr Klečka začíná hospodařit na farmě na Novojičínsku. „Člověk to musí dělat srdcem, jinak to nemůže dělat. Ale já si myslím, že v této době má zemědělství budoucnost,“ tvrdí. Je jedním z těch, kteří dostali startovací dotaci. „Tam je teď dotace z EU do 40 tisíc eur, což je asi milion,“ uvedl ředitel olomoucké agrární komory Miloš Porč. „Milion korun utratíte v zemědělství za dvě minuty. Svým způsobem je to částka dostatečná, ale na rozvoj velkého byznysu to není,“ myslí si zemědělec Petr Klečka. Právě finanční náročnost v začátcích je jednou z překážek, která mladé zemědělce odrazuje.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

„Potřebujete koupit půdu, potřebujte koupit budovy, zvířata, stroje,“ potvrzuje prezident Společnosti mladých agrárníků ČR Petr Mareš. V Česku byli mladí zemědělci podporováni posledních pět let. Ovšem pro velký zájem je už rozpočet, který měl stačit až do roku 2013 vyčerpaný. To bude mít podle mladých agrárníků negativní dopad na ty, kteří připravovali start svého podnikání na roky 2012–13. Jejich vstup na trh tak bude ohrožen. Čeští agrárníci se tak obracejí na stát, aby nedopustil dvouletý výpadek startovací dotace. „Navrhujeme přesunout na toto opatření peníze z jiných nedočerpaných opatření z programu pro obnovu venkova,“ říká Petr Mareš. Evropští poslanci označili problematiku mladých zemědělců za prioritu. V balíčku, který by měl agrárníkům pomoci, plánují jejich dlouhodobou podporu. Od roku 2014 budou navíc muset všechny členské státy farmáře podporovat povinně.