Halda Ema by mohla být otevřena na jaře

Ostrava - Bez tradičního výšlapu na haldu Ema se museli na Nový rok obejít obyvatelé Ostravy. Výhledu na město stále brání zákaz zdůvodněný úniky nebezpečných plynů. Největší trhlina je přitom už několik měsíců zavezená kamením. Lidé si ale na povolení vstupu ještě do jara počkají.

Místo na Emu na vrchol Landeku. Část novoročních turistů v neděli nuceně vyměnila cíl své cesty. Halda Ema je od léta zavřená. „Tato halda je v současné době registrována jako aktivní úložiště těžebního odpadu. A na taková území je ze zákona vstup zakázán,“ zdůvodňuje mluvčí RPG Real Estate Petr Handl. Správcem haldy je státní podnik Diamo. Ten nechal nedávno zavézt kamením největší puklinu, ze které vyvěrají nebezpečné plyny. Znovuotevření haldy se ale stále oddaluje. Hromada kamení má za úkol rozptýlit zvýšenou koncentraci kouře z materiálu hořícího uvnitř haldy. Rozptýlit zklamání turistů se však nedaří.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

„Bylo nám řečeno, že ke konci roku se to snad vyřeší, zatím se nic neděje, tak jsme upustili od uspořádání letošního novoročního výstupu,“ říká zklamaně člen Klubu českých turistů Herbert Schenker. „Není úplně jednoduché vyhovět velmi přísným báňským předpisům, to znamená zpřístupnit toto místo a zabezpečit na více než 100 procent bezpečnost toho provozu,“ tvrdí vedoucí odboru ekologie společnosti Diamo Petr Jelínek. Diamo v současné době připravuje podklady pro povolení provozu haldy. Plánuje, že areál rozdělí na dvě části. „Jedna zóna bude přístupná, ta, která bude bezpečná, druhá zóna bude znepřístupněna a tu budeme monitorovat,“ řekl Petr Jelínek. Klub českých turistů chce v březnu uspořádat jarní výstup. Jeho osud ale není jistý, podle Diama bude povolení platné zřejmě nejdříve na přelomu čtvrtletí.