Tři králové vyrazili pomáhat potřebným

Ostrava - Začala Tříkrálová sbírka, už podvanácté ve své historii. Korunu na hlavu si v ostravsko-opavské diecézi posadí tisíce koledníků. Do zapečetěných pokladniček budou vybírat peníze pro lidi v nouzi. Loni sesbírali přes 12 milionů korun, nejvíce v dějinách celé sbírky.

Kašpar, Melichar a Baltazar jsou opět v ulicích. Vyzbrojeni průkazkou a zapečetěnou pokladničkou nachodí kilometry ve prospěch potřebných lidí. Budou navštěvovat dům od domu až do poloviny ledna. Koledníků - dětí i dospělých převlečených v bájné krále se v ostravsko-opavské diecézi vyrojí kolem sedmi tisíc. Charita jim svěří přes 2 600 pokladniček. Za dobu existence sbírky se české charitě podařilo sesbírat přes 100 milionů korun. „Přesto za těch 12 let, kdy sbírka probíhá, se nám ještě nestalo, že by došlo k nějaké zpronevěře nebo zneužití peněz,“ řekl ředitel Diecézní charity ostravsko-opavské Lukáš Curylo. Každá pokladnička má svůj kód a ten se musí shodovat s číslem na průkazce, kterou musí mít u sebe dospělý člověk.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

Peníze poslouží třeba k rozšíření azylových domů, chráněných dílen nebo hospicové službě. „Je to pro sociálně slabé. Mám radost, když se mají trochu lépe,“ říká řádová sestra Prisca Perera. Tříkrálová sbírka je v České republice největší a jednou z nejznámějších sbírkových akcí. Podobné se konají i v Německu a Rakousku.