Dávky teď vyplácejí úřady práce

Ostrava - Dnešek byl prvním dnem, kdy sociální dávky začaly vyplácet výhradně úřady práce. V platnost totiž vstoupily zákony takzvané sociální reformy, které změnily nejen způsob vyplácení dávek, ale také jejich výše. Ačkoliv původně zástupci měst a obcí varovali před chaosem, který změny měly způsobit, vše dnes proběhlo bez vážnějších problémů.

V první úřední den nového roku si přišla o příspěvek na péči o svého sluchově postiženého syna požádat i Barbora Filipová. Kvůli změnám ale zřejmě dostane první peníze až v únoru. „Na začátku prosince jsem volala na úřad a oni nevěděli, říkali, ať zavolám na konci prosince, na začátku ledna,“ říká. Od ledna totiž všechny dávky vyplácí úřady práce. A mění se i systém posuzování zdravotního stavu tělesně postižených. Nově se výše přídavku určuje podle toho, jak dokáže zvládat deset základních životních potřeb, na základě toho se pak určí výše jeho dávky. V případě malého Honzíka by to mohlo ale znamenat propad o více než čtyři tisíce korun. „V podstatě z těch 7600 spadneme na ty 3000, nemám to ještě potvrzené, žádám teprve o tu dávku, ale od těch, co v minulosti o to žádali, vím, že se dostali jenom na ten první stupeň,“ bojí se Barbora Filipová.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)
Reportáž Radky Štědré (zdroj: ČT24)

Právě strach z toho, že Úřady práce nebudou zvládat novou agendu, vedl v posledních týdnech starosty a primátory některých měst ke kritice sociální reformy. Nakonec se ale první lednový den ukázalo, že obavy nebyly na místě. Na mnoha místech se totiž kromě vývěsního štítu nezměnilo vůbec nic. „Všechno probíhá docela hladce. Ráno se přišlo více lidí informovat na příspěvek na mobilitu, protože jsme chtěli předejít nějakým větším frontám, tak jsme hned při východu do úřadu dali pracovnici, která podává informace o tomto příspěvku, rozdává formuláře,“ uvedla vedoucí odboru sociální věcí karvinského magistrátu Blanka Dadoková. I v Ostravě probíhalo vyřizování dávek v relativním poklidu. Úředníci si totiž většinu žadatelů pozvali na příští týden. „Já osobně jsem objížděla výplatní místa na území města Ostravy. Nezaznamenala jsem žádné události v odbavování klientů, postupovalo se naprosto plynule. Nenastaly žádné zásadní fronty, všechno jelo, jak by mělo jet,“ vyjádřila se ředitelka krajského úřadu práce Yvona Jungová. Větší problémy úředníkům by mohla přinést až středa. Radě postižených totiž vadí, že se od nového roku slučují dva příspěvky na dopravu pro handicapované v takzvaný příspěvek na mobilitu a ten je nižší. Vyzvala proto tělesně postižené, aby si o něj šli 4. ledna hromadně požádat a úřady tak zahltili.

Výplata sociálních dávek bez problémů i na Olomoucku

Zatímco v Olomouci si sociální dávky chodí lidé vyřizovat na stejné místo, jako dříve, v Přerově si musí zvyknout na dvě nové adresy. „Kromě informačních cedulí máme připravené i naše informátory, kteří se pohybují mezi klienty na chodbách a směřují je přímo do kanceláří,“ řekla vedoucí oddělení nepojistných sociálních dávek Úřadu práce v Přerově Zuzana Schindlerová. „Nezaznamenali jsme žádné problémy kvůli tomu, že bychom kapacitně nezvládali nebo nestíhali odbavovat příchozí,“ dodala. Žadatele o sociální dávky obslouží v lednu Přerově u přepážek místo dvou hned šest úředníků.