Ostrava chce novou průmyslovou zónu

Ostrava - Novou průmyslovou zónu chystá Ostrava pro lehký a střední průmysl. Vyrůst má v městské části Hrušov, kterou v roce 1997 zdevastovala povodeň. Město dokončuje výkup pozemků a čeká na přidělení státní dotace. Vybudování průmyslové zóny by mělo stát dvě miliardy korun.

Lehký průmysl a podnikání - taková je představa ostravské radnice o budoucnosti ostravské čtvrti Hrušov. První přípravy chce zahájit už na začátku příštího roku, kdy by ji měly patřit všechny pozemky. „Potom by měl státní podnik Diamo udělat to, že tam naveze tři a půl metrů zeminy, tím vlastně zajistíme nebo sanujeme ten pokles, který tam byl díky poddolování,“ uvedl primátor Ostravy Petr Kajnar. Hrušov by měl být připraven na příchod lehkého průmyslu v roce 2014, tedy v době, kdy podle radnice bude naplněna kapacita zóny v Hrabové. A to je podle radnice hlavní argument pro přípravu pozemků. I přesto, že další průmyslová zóna v Mošnově je plná zatím jen z poloviny a na příchod velkého investora to zatím nevypadá. „Mošnov není úplně vhodný, je to trochu z ruky, takže tam přijde jiný typ výroby a možná víc logistiky než průmyslu, takže já obavy o zaplnění zóny Hrušov nemám,“ tvrdí Kajnar.

V Ostravě je momentálně necelých devatenáct tisíc nezaměstnaných, a pokud přijde v příštím roce další recese, budou největší průmyslové podniky znovu propouštět. „Já myslím, že nám nic jiného nezbývá, byť já jsem zastáncem historického průmyslu, ale vidíme, co se dneska děje na Mittalu. Šest set lidí není zrovna málo, takže nějaké alternativy hledat musíme,“ říká prezident Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje Pavel Bartoš. Podle expertů budou mít ale investoři se sháněním vhodné pracovní síly problémy. Proto by prý bylo vhodnější, kdyby do zóny přešli podnikatelé působící ve vědecko-technologických parcích a inkubátorech.

Vydáno pod