Slevy začaly a obchodní centra znovu praskají ve švech

Ostrava - V kraji začaly zimní výprodeje, ceny některého zboží klesly o více než sedmdesát procent. Obchody se plní i lidmi, kteří chtějí vyměnit nevhodné vánoční dárky. Reklamační lhůta ale není zakotvena v zákoně, a ne všichni prodejci tak berou zboží zpět.

Zájem o slevy je obrovský. Lidé se tlačí ve frontách už od včerejška. Právě na Štěpána začali prodejci nabízet až sedmdesátiprocentní slevy. Jsou na všechno - zimní oblečení, potraviny, nábytek i elektroniku. Česká obchodní inspekce a další občanská sdružení ale varují - lidé by si měli při povánočním nakupování dávat dobrý pozor. „Jako nejčastější trik se objevuje to, že je zákazník nalákán transparenty nebo nějakými letáky na výjimečné, mimořádné slevy, ale ve finále v obchodě zjistí, že žádná sleva se nekoná a zboží je naprosto stejné hodnoty jako předtím. Zaznamenali jsme v uplynulém roce několik případů, kdy prodejce na jeden den zvýšil cenu, aby ji potom jako akci mohl snížit,“ upozorňuje právní poradce Jan Votočka. Obchodní centra se ale neplní jen kvůli slevám, lidé také vyměňují nevhodné dárky.

Reportáž Ivy Kubankové (zdroj: ČT24)

„Většinou se muži netrefí do vkusu ženám a ty to pak chodí vyměňovat za jiné dárky nebo jinou velikost,“ říká prodavačka Nikola Terčíková. Ne všichni obchodníci ale berou zboží zpět. Lhůty pro vrácení dárků jsou u každého prodejce jiné a pohybují se od 10 do 30 dnů. V některých řetězcích jde zboží vrátit kdykoliv. Ruch v obchodních centrech dneškem každopádně nekončí. Nákupní horečka bude doznívat až do konce týdne a pak – spolu s dalšími slevami - zase na začátku příštího roku.