Památku Václava Havla uctili lidé minutou ticha, zastavily se i vlaky a tramvaje

Ostrava, Olomouc - Minuta ticha, někde hymna nebo velkoplošná obrazovka s přímým přenosem ze svatovítské katedrály, Po celé zemi lidé uctili památku Václava Havla. Zastavily se vlaky i tramvaje.

Horní náměstí v Olomouci. Památku Václava Havla sem přišly uctít stovky lidí. Olomoučané na velkoplošné obrazovce sledovali přímý přenos z pohřbu. Následoval krátký vzpomínkový program. „Přitom jsme společně vzpomínali na návštěvy Václava Havla v Olomouci a vzpomínali na něho lidé, kteří k němu měli blízko,“ prozradil organizátor vzpomínky Pavel Vysloužil. Na pódiu tak promluvili například první polistopadový primátor Olomouce Miroslav Hořínek nebo spisovatel David Hrbek.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Ke smutku se připojili také zaměstnanci Českých drah v Olomouci. „Osobní dopravu nebylo možné z důvodu bezpečnosti zastavit, strojvůdci mohli uctít památku bývalého prezidenta Václava Havla houkáním sirén. Naši zaměstnanci Krajského centra osobní dopravy ČD uctili památku minutou ticha,“ uvedla ředitelka centra Hana Motyková. Železničáři si úmrtí Václava Havla připomněli už v pondělí, kdy na nádražích vyvěsili černé prapory.

Reportáž Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)

Památku Václava Havla uctily také klientky Charitního domu sv. Zdislavy v Ostravě – Zábřehu. „Byl pro nás důležitou osobností, hodně nám Romům pomohl, demokracii udělal, prostě je mi to líto, že odešel tak brzo,“ řekla jedna z klientek Marcela Kotlárová.

Reportáž Evy Klucho (zdroj: ČT24)
Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

Středisko Pustevny v Beskydech na nápor turistů a lyžařů ještě čeká. Přesto i tady si připomněli památku prezidenta Václava Havla. Hlavní lanovka z Trojanovic zahájila provoz o minutu později. Turisté neprotestovali a k minutě ticha na počest Václava Havla se připojili.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)
Vydáno pod