Nemocnice doplácejí na provoz iktových center

Ostrava - Neurologové kritizují platby pojišťoven za léčbu mozkové mrtvice. Nová úhradová vyhláška podle nich opět nezohlednila skutečné náklady na jednoho pacienta. Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že nemocnice mají některou péči nadhodnocenou a na provoz specializovaných center tak ve skutečnosti nedoplácejí.

Lidé, které postihla cévní mozková příhoda, musí do specializovaných center. Takové je více než rok staré nařízení ministerstva zdravotnictví. K návratu do normálního života pomohli specialisté v ostravské fakultní nemocnici i Josefu Blahutovi. Už měsíc po mrtvici mohl odjel rehabilitovat. „Zabolela mě hlava, takové mžitky, myslel jsem si, že to přejde, jenomže jsem začal cítit, že mi trne noha i ruka,“ popisuje první příznaky svých zdravotních problémů. Specializovaný zákrok u takto nemocného pacienta stojí  až 100 tisíc korun. Pojišťovny to ale nezohledňují a léčení platí paušálem - podle počtu pacientů z roku 2009. „Místo 40 až 50, jak tomu bylo v minulých letech, máme 70 až 80 pacientů měsíčně a peníze paušálem jsou jenom na těch 50,“ upozorňuje zástupce přednosty neurologické kliniky FN Ostrava David Školoudík. „V tuto chvíli evidujeme nedoplatek asi kolem 16 až 17 milionů korun,“ upřesnila ekonomická náměstkyně FN Ostrava Petra Lampartová.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

Jen u VZP je to téměř sedm milionů. Pojišťovna ale za letošní rok peníze doplatit nechce. A příznivější vyhlídky nemají iktová centra ani na příští rok. „Otevřeně je třeba si říct, že některé obory jsou podhodnoceny, ale některé jsou výrazně nadhodnoceny, dochází tam k přelivu peněz a to zdravotnické zařízení na tom rozhodně netratí,“ tvrdí mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Ročně postihne cévní mozková příhoda asi 55 tisíc lidí. Je to nejčastější důvod pro odchod do invalidního důchodu a druhá nejčastější příčina úmrtí.