Olomoucký soud začal řešit kauzu kolem Edelmannova paláce

Olomouc - Okresní soud v Olomouci začal dnes rozplétat kauzu chystané směny Edelmannova paláce. Historickou budovu ze 16. století chtěla olomoucká radnice směnit za soukromý pozemek. Před soudem stojí znalkyně, která palác pro město oceňovala. Obžalovaná je z křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku.

24 miliónů korun. Právě o tolik by podle obžaloby přišla Olomouc vinou špatného znaleckého posudku Hany Martínkové. Podle obžaloby totiž výrazně podhodnotila cenu městského paláce a naopak neúměrně navýšila cenu pozemku, který patří jejímu známému. Za to teď stojí před soudem. Vinu popírá. „Mé znalecké posudky jsou jak metodicky, tak i věcně správné. Trvám na tom, že jsem nepodala nepravdivý, neúplný ani hrubě zkreslený znalecký posudek,“ řekla. Odhad ceny Edelmannova paláce v posudku zněl na 36 miliónů. Pozemek v proluce stanovila devět a půl milionu korun. A právě to se nelíbí žalobci. „Obžaloba byla podána zejména na podkladě konkurenčních a diametrálně odlišných znaleckých posudků. Přihlédnuto bylo i k podezřelým okolnostem, které vypracování posudků předcházely,“ uvedl státní zástupce Petr Matoušek. Právě konkurenční znalecké posudky, které si v kauze nechala vypracovat policie, naznačují, že znalkyně v odhadu zřejmě postupovala nestandardně. „Obhajoba je jednoznačně postavena na nesprávnosti a neobjektivnosti znaleckých posudků, na kterých staví obžaloba. Obhajoba je považuje za nedostatečné a neprůkazné,“ vyjádřil se právní zástupce obžalované Petr Dítě.

Historicky ceněný palác stojí přímo naproti radnice. Jsou v něm dva byty a na třinácti stech metrech čtverečních ještě obchody a kanceláře. Důvod, proč se ho chtělo město zbavit, byl podle radních jediný. Pomoci muzeu umění získat soukromý pozemek pro unikátní projekt.  Stavbu nového muzea. „Smlouva nedošla naplnění, nebylo nic placeno, žádná škoda městu nevznikla,“ prozradil právní zástupce magistrátu Zdeněk Šťastný. Budování nového muzea bylo ale vázáno na půlmiliardovou dotaci z evropských fondů. Tu však muzeum nezískalo. A spolu s tím pozbyla platnosti i smlouva o plánované směně.

Reportáž Radky Štědré (zdroj: ČT24)