V Moravskoslezském kraji bude stávka učitelů jen decentní

Ostrava - Asi čtyři tisíce učitelů se zítra v Moravskoslezském kraji připojí k výstražné stávce. Žákům tak začne vyučování o hodinu později. Učitelé protestují proti tomu, že se jim už platy nebudou automaticky navyšovat podle toho, jak dlouho učí, ale na základě rozhodnutí ředitele.

Už ne podle počtu odpracovaných let, ale na základě rozhodnutí ředitele bude záviset výplata učitelů v České republice. Jenomže proti tomuto plánu ministra školství protestují školské odbory. Zítřejší vyučování tak začne o hodinu později. „V Moravskoslezském kraji to nebude nic dramatického, přes 4000 zaměstnanců a 200 škol,“ uvedla předsedkyně krajských školských odborů Dagmar Regelová. Jen v krajské metropoli by mělo stávkovat minimálně 50 základních a mateřských škol. A ke stávce se připojí i gymnázia a střední školy zřizované krajem – přesný počet však na hejtmanství neví – ředitelé totiž stávku hlásit nemusí. „Stávkovat budou asi tři čtvrtiny nebo čtyři pětiny učitelů na této škole. Ta stávka bude celkem jednoduchá, nebude to nic zásadního a myslím, že to ani neohrozí nějak provoz rodin. Škola prostě začne druhou vyučovací hodinou. To znamená v našich podmínkách v 8:45,“ řekl ředitel Wichterlova gymnázia v Ostravě-Porubě Antonín Balnar.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Rodiče se tak budou muset o menší děti ráno většinou postarat. Školní družiny budou ráno fungovat totiž jen v několika málo případech. Někteří učitelé se ke stávce připojí jen symbolicky. Například ti z Mateřské školy Křižíkova v Ostravě. Rodiče tak ráno nebudou muset řešit, kdo pohlídá jejich děti. Ale například učitelé na základní a mateřské škole Ostrčilova v Ostravě své kolegy nepodpoří. „Zítra nebudeme stávkovat. Učitelé se jednomyslně nepřipojili ke stávce. Uvádějí, že souhlasí s tím, že bude zrušen věkový automat a že ředitel má být ten, kdo dokáže ohodnotit dobré pedagogy,“ uvedla ředitelka ZŠ a MŠ Ostrčilova Hana Kimerová. Zítřejší datum protestu si učitelé vybrali záměrně – nařízení týkající se platů ve školství totiž bude projednávat vláda.