Olomouc má nové platidlo. Držgrešli

V Olomouci začala platit nová „měna“. Mincemi nazvanými držgrešle lze zatáhnout útratu v restauracích a kavárnách, ale i zaplatit v některých obchodech či na veterinární klinice. Mince v hodnotě čtyřiceti držgrešl lze pořídit za čtyřicet korun českých. Až přestanou po roce platit, budou z nich sběratelské kousky. Do oběhu jich šlo dvacet tisíc.

„Je o ně tak velký zájem, že nám asi brzy dojdou. Jinde jsou snad dokonce vyprodané,“ řekla Marta Kadlecová z knihkupectví Tycho.

Název platidla připomíná jednu z typických hanáckých vlastností. A Olomoučané se k němu tak i chovají. „Lidé držgrešle nejčastěji nakupují ve speciálním numismatickém pouzdře. Asi si je nechají na památku nebo jako suvenýr a platit s nimi nebudou,“ prohlásila Kadlecová.

Držgrešle jsou odlity z takzvaného nordického zlata, slitiny, která se používá i při výrobě eura. Na líci je znak města, rubovou stranu zdobí olomoucké dominanty.

Projekt lokální měny se do Česka dostal přes Krkonoše ze sousedního Polska, kde funguje asi ve třiceti městech už několik let. První lokální dukáty se objevily v Jablonci nad Nisou a Liberci. Olomouc je prvním moravským městem s vlastním platidlem, které nečeká devalvace. „S další ražbou, nepočítáme,“ uvedla koordinátorka projektu Tereza Stratilová. Emisi certifikovala jablonecká mincovna. Podle nařízení České národní banky nesmí mít mince stejnou váhu, název ani nominální hodnotu oficiální měny. „Proto je hodnota držgrešle čtyřicet, protože neexistuje čtyřicetikoruna,“ vysvětlila Stratilová.

Nejen, že držgrešlí už více nebude, ale nezvýší se ani počet restaurací a obchodů, kde je lze použít. „Jsou to naši smluvní partneři, kteří do projektu vstoupili před pěti měsíci, nebylo by to fér,“ konstatovala Stratilová. Kde všude kuriózní měna platí, lze zjistit na internetu. Platnost držgrešlí vyprší 31. prosince 2012.

Vydáno pod