Nový nájezd zvýšil bezpečnost na silnici mezi Olomoucí a Vyškovem

Olomouc - Silnice R46 mezi Olomoucí a Vyškovem je bezpečnější. Ode dneška má nový nájezd. U Vranovic – Kelčic mohou řidiči na cestu vjíždět bez obav a zbytečného riskování. Po celé délce takzvané Moravské dálnice je ale ještě šest podobných míst, kde chybí připojovací pruh.

Nájezd u Vranovic byl pro řidiče noční můrou, zrychlit z nuly na sto museli doslova na pár metrech. „Čím je to auto pomalejší a má slabší motor, tím je těžší se zařadit do toho proudu vozidel,“ upozorňuje na nebezpečí podobných úseků dopravní expert Miroslav Charouz. Dnes už zde mají auta na rozjezd 370 metrů. Stavba přišla na 33 milionů korun. Ovšem jen na úseku kolem Prostějova je šest dalších podobných míst. „Jsou křižovatky, které jsou jednoduché, kde se vlezeme do šesti milionů, ale jsou křižovatky, kde se bude opravovat most a tam to může být i 300 milionů,“ uvedl ředitel Ředitelství silnic a dálnic ČR Olomouc Martin Smolka. Zatím jsou zpracovány plány na křižovatky u Brodku a Olšan u Prostějova. Datum zahájení výstavby ale kvůli nedostatku peněz nikdo nezná.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Auta na takových nájezdech musí prakticky zastavit, potom šlápnout na plyn a doufat, že se nevřítí do dráhy vozidla, které jede plnou rychlostí. „Za rok 2010 se tu stalo 120 nehod na 25 kilometrech,“ shrnul smutné statistiky dopravní inženýr Policie ČR Michal Vafek. Kraj zatím se správci silnic vyjednal takové podmínky, aby takzvaná Moravská dálnice byla bezpečnější. „Je naplánována oprava povrchu, která by měla stát asi 200 milionů korun, letos by měla být zahájena i rekonstrukce svodidel,“ řekl hejtman Olomouckého kraje Martin Tesařík. Prozatím na úseku Olomouc – Vyškov platí snížení rychlosti na 100 kilometrův hodině.