Lidem z Ostravy-Poruby se nelíbí ceny obecních bytů

Ostrava - Lidé z Ostravy-Poruby se bouří. Nelíbí se jim podmínky, za kterých chce město prodat zhruba 1500 obecních bytů. Vadí jim hlavně jejich údajně vysoká cena. Navíc má být stejná u všech bytů bez ohledu na jejich stav. Na radnici už dorazilo několik petic.

Pětašedesátiletá Alena Neckářová žije ve dvoupokojovém bytě na Francouzské ulici už déle než 40 let. Teď má možnost si byt odkoupit. Na to by ale potřebovala zhruba 400 tisíc korun, které nemá. Dům je navíc bez zateplení a nemá plastová okna. Stejnou sumu, přitom zaplatí i lidé, kterým domy opravili. „Je to bezohledné. Žiju tady od svých 23 let, celý život jsem jim platila, postupně se to zvyšovalo, teď už je to pět a půl tisíce, a nic tady do toho baráku neinvestovali,“ stěžuje si. Radnice si ale za svým rozhodnutím stojí a cenu měnit nehodlá. Podle starosty je tržní hodnota porubských bytů několikanásobně vyšší. „Možnost koupit si byt za 45 procent ceny obvyklé pro nájemníky je nabídka seriózní,“ myslí si porubský starosta Lumír Palyza.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

„Když k tomu ještě připočítáte peníze nutné na tu revitalizaci, tak se to možná předraží i proti té tržní ceně,“ nesouhlasí obyvatel Ostravy-Poruby Jan Kupčík. „Pokud bychom srovnali cenu bytů v Karviné, které město odprodávalo za dva tisíce za metr čtvereční a zde je to šest tisíc, tak je to poměrně vysoká částka,“ myslí si i realitní makléřka Jana Římanová. Z privatizace mají strach hlavně starší lidé. Ti se bojí, že by mohli přijít o střechu nad hlavou, pokud si byt nekoupí. Na to ale nemají peníze. „Nenutíme nájemníky, aby si je kupovali, to je na zvážení, jestli si ten byt může koupit nebo zůstane v nájemním bytě,“ uklidňuje je starosta Palyza. Způsob privatizace se nelíbí ani opozičním zastupitelům. „Nemovitosti, které prodáváme, jsou na různých lokalitách, v různém technickém stavu, mají různé stáří, jak řekl správně jeden občan na zastupitelstvu. Prodáváme různé zboží za jednu cenu a to prostě nejde,“ tvrdí opoziční zastupitel Jan Urban. Obyvatelé Poruby se ale ještě nevzdávají. Chtějí se spojit a založit občanské sdružení, díky kterému by pak mohli lépe hájit své zájmy.