Dirigent Janáčkovy filharmonie Ostrava Theodor Kuchar dostal výpověď

Ostrava - Janáčkova filharmonie je bez šéfdirigenta. Dosavadní umělecký šéf souboru Theodor Kuchar dostal okamžitou výpověď. Podle informací ze zákulisí se stal jednou z prvních obětí sporů, které mezi sebou vedou odbory a vedení filharmonie.

Sedm let byl ve funkci šéfdirigenta Janáčkovy filharmonie. Teď Theodor Kuchar končí. Smlouvu měl přitom až do příštího roku. „Já jsem nic o této situaci nevěděl. Prostřednictvím emailu jsem dostal jen stručné oznámení, že má pracovní smlouva byla ukončena s okamžitou platností,“ vyjádřil se Kuchar. „Manžel je v zahraničí, veškerá jednání Unie s ředitelem, kde se o něm mluvilo, byla bez něj, on se nemohl bránit, hájit, nemohl reagovat,“ dodala Alena Kuchar, jeho manželka. Ředitel filharmonie odvolal šéfdirigenta v polovině minulého týdne. Argumentuje přitom nekorektním postupem Theodora Kuchara, který se podle něj zapojil do sporu mezi vedením a odboráři. „Spolupodílel se na přípravě dokumentu, ve kterém byly uvedeny nepravdivé informace z komunikace mezi panem Kucharem a mnou,“ tvrdí ředitel JFO Peter Krajniak.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Dokument, který ředitel zmiňuje, je ve skutečnosti stížností odborářů. Ti si na ředitele stěžovali u ostravského primátora. Podle nich právě ředitel nese vinu na tom, že má filharmonie malou propagaci a počet koncertů, a že i popularita neustále klesá. „Minimálně dva roky panu řediteli říkáme, že by měl posílit marketing, propagaci filharmonie, že klesá soběstačnost, klesají vlastní výnosy a to by se mělo řešit,“ potvrdila i náměstkyně primátora Simona Piperková. Odbory se k situaci nechtějí vyjadřovat, dokud se nevyjádří vedení města. Stanovisko magistrátu by mohli odboráři znát už zítra. Ředitel filharmonie se totiž sejde s radou města a není vyloučeno ani jeho odvolání.