Prachu ve vzduchu na Ostravsku je i desetkrát víc, než by mělo

Ostrava – Stav ovzduší se v Moravskoslezském kraji stále nezlepšuje. Nadlimitní koncentraci polétavého prachu ve vzduchu naměřilo i dnes dvanáct ze třinácti meteorologických stanic v regionu. Naměřené hodnoty jsou naopak ještě vyšší než v předchozích dnech, v Dolní Lutyni-Věřňovicích dosáhla průměrná celodenní koncentrace prašných aerosolů 252 mikrogramů na metr krychlový, v noci zaznamenala stanice hodinovou koncentraci dokonce 531 mikrogramů na metr krychlový. Limit, do kterého je ovzduší považováno za čisté a zdravé, přitom je 50 mikrogramů prašných částic na metr krychlový. Podle meteorologů přitom nelze čekat, že by se situace v příštích dnech zlepšila.

Smog trápí Moravskoslezský kraj už týden, signál regulace byl vyhlášen minulé úterý. Omezení emisí z továren, které musí během platnosti signálu dodržovat zvláštní opatření, však vůbec nepomáhá. Výjimkou je Třinec, kde už je vzduch zdravý, naměřené hodnoty polétavého prachu zůstávají už několik dnů pod limitem.

Naopak v Bohumíně ukazují meteorologické přístroje dlouhodobě trojnásobek i čtyřnásobek limitních 50 mikrogramů. Dnes se průměrná čtyřiadvacetihodinová koncentrace prašných částic zvýšila na 189 mikrogramů v metru krychlovém. Ještě hůře se však v posledním dnu dýchalo v Dolní Lutyni.

Mírně nad limitem se ale koncentrace polétavého prachu ve vzduchu pohybuje i na řadě dalších míst v Česku. Například na pražském Smíchově a ve Vršovicích naměřené hodnoty překračují 60 mikrogramů na metr krychlový, totéž platí i v Mostě, Mladé Boleslavi nebo Prostějově.

Lidé, kteří mají chronické dýchací potíže, srdeční nemoci, starší lidé a malé děti by v době smogu neměli být dlouho venku. Dospělí bez zdravotních potíží ven mohou bez omezení, ale neměli by se tam fyzicky namáhat.