Koncert v ostravské katedrále ukončil festival duchovní hudby

Ostrava - Koncertem v ostravské katedrále Božského Spasitele skončil včera osmý ročník Svatováclavského hudebního festivalu, největší přehlídky duchovní hudby v Česku. V rámci festivalu se konaly koncerty po celý měsíc - od 28. září do 28. října - v různých kostelích po celém Moravskoslezském kraji.

Do poslední chvíle nebylo jisté, jestli vystoupí hvězda večera – srbská sopranistka Katarína Jovanovič. Během zkoušky odjela do nemocnice, protože hrozilo, že ztratí hlas. Nakonec vše dobře dopadlo a písně Arnolda Schönberga v jejím podání vzbudily velký ohlas.

Janáčkovu filharmonii Ostrava řídil holandský dirigent David Porcelijn. Program začal meditací na staročeský chorál svatý Václav od Josefa Suka. „V letošním roce jsme se setkali s vůbec největším zájmem a velkým ohlasem posluchačů,“ pochlubil se ředitel festivalu Igor Františák.

Reportáž Petry Sasínové (zdroj: ČT24)

„Svatováclavský hudební festival je fantastická kulturní událost. Obrovským způsobem povznáší naše město. Je to umělecky na stejné úrovni jako Colours of Ostrava,“ nešetřil chválou ani Miroslav Svozil, jeden z ostravských zastupitelů. Nadšeni průběhem přehlídky byli i účinkující.

Jedním z vrcholů festivalu bylo vystoupení Magdaleny Kožené s Collegiem 1704 a italským dirigentem Andreou Marconem. Osmý ročník festivalu navštívilo skoro deset tisíc lidí. Díky duchovní hudbě byly v uplynulém měsíci kostely moravskoslezského kraje mnohem plnější než obvykle.