V centru Olomouce se zřítila část domu - jedna žena zemřela

Olomouc – Na ulici 8. května, jedné z nejrušnějších tříd Olomouce, se krátce po desáté odpoledne zřítila část domu. Trosky spadly na procházející starší ženu, která svým zraněním na místě podlehla. Nikdo jiný zraněn nebyl. Části budovy rovněž poničily tramvajové troleje, doprava byla obnovena až v podvečer.

Podle náměstka krajské záchranné služby Jana Weinberga bylo ženě 78 let. „Ta zranění byla tak vážná, že se nedalo nic dělat. Zemřela na místě,“ uvedl Weinberg. Mluvčí olomoucké policie Marie Štrbáková informovala, že se nehoda stala v ulici 8. května, v blízkosti obchodního domu Prior. Policisté a hasiči ulici uzavřeli a z poškozeného domu evakuovali 9 osob, hrozil totiž pád další části objektu.

„V současné době je objekt natolik stabilizovaný, že nehrozí žádná další destrukce,“ řekl ČT Radek Zapletal, vedoucí odboru ochrany z olomouckého magistrátu. Přesný důvod, proč část domu spadla, ale zatím statik neví. „Musí ještě prozkoumat snímky z výšky,“ dodal primátor Martin Novotný. Na domě byla podle statika postavena část zdi, která v původní konstrukci nebyla. „Ta spadla a strhla zbytek. Dům pochází z 19. století, ukotvení atiky odpovídalo tehdejším metodám, souvisí to i se stářím tohoto domu,“ doplnil Novotný. Na pádu zdiva se mohly podle odborníků podepsat teplotní vlivy, vítr i vibrace způsobené dopravou.

Reportáž Evy Knajblové a Radky Štědré (zdroj: ČT24)

Očití svědci nehody uvedli, že pád sutin způsobil velkou ránu. „Šli jsme z polikliniky a najednou ten dům spadl. Údajně se tam opravovala nějaká elektřina, ale to jsem slyšela jen od lidí. Zůstala tam paní. Byla to velká rána, lidé vyběhli i z obchodů, všude prach, bylo to hrozné. Všichni byli zděšení a kvůli té paní se rychle volala sanitka,“ podotkla matka s malým chlapcem.

„Došlo k uvolnění části štítové stěny, která měla zároveň v sobě závěs trakčního vedení pro tramvaje. Část stěny se zřítila,“ uvedl mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Zdeněk Hošák.

Policii po neštěstí kontaktoval zástupce vlastníka budovy, jímž je společnost Datrolex s.r.o. Její jednatel Viliam Vidovič si neštěstí neumí vysvětlit. „Je to pro mě šok a osobní tragédie. Podle vyjádření statika, tak jak jsem ho pochopil, se neví, co je příčinou… Zhruba před dvěma lety se na domě opravovala fasáda, dnes se tam žádné stavební práce neprováděly,“ řekl Vidovič. Doplnil, že soucítí s rodinou zemřelé ženy. „Budeme se samozřejmě chtít s rodinou zkontaktovat a vyjádřit jí upřímnou soustrast. Co bude následovat dále, bude záležet na dalších jednáních s pozůstalými,“ doplnil.

Policie případ vyšetřuje. „Budeme chtít znalecké posudky včetně zprávy od statiků. Zajišťujeme na místě důkazy a stopy, abychom to mohli řádně vyšetřit. Výsledky posudků budou známy spíše v řádu týdnů,“ doplnila Štrbáková.

Část olomouckých tramvají byla mimo provoz

Neštěstí se zásadně dotklo i tramvajové dopravy. Část centra z hlavního nádraží na náměstí Hrdinů byla pro tramvaje uzavřena, dopravu zajišťovaly autobusy. Ostatní tramvajové linky jezdily přes Tržnici. Statik pak povolil umístění závěsu trolejového vedení zpět na poškozený dům, tramvajový provoz pak mohl být po 17:00 v úseku Hlavní nádraží – Náměstí Hrdinů obnoven. Sutiny z místa odklidily technické služby.