Podnikatel připravil stát o 112 milionů, dostal 9 let

Ostrava - Podnikatel Zdeněk Bulawa, který před osmi lety v opilosti při nehodě v Českém Těšíně zabil tři policisty, půjde za daňové úniky při prodeji alkoholu na devět let do vězení. Společně s pěti komplici připravili stát na daních o 112 milionů korun. Tři z nich dnes soud poslal na sedm až devět let do vězení, jednomu uložil podmíněný trest. Bez trestu odešel pouze spolumajitel jedné z největších leasingových firem na auta v Ostravě. Bulawa se proti rozsudku na místě odvolal. Státní zástupce byl naopak spokojený, lhůtu na odvolání si ale ponechal.

Bulawa nestojí před soudem poprvé. Za dopravní nehodu, při které zemřeli tři policisté, ho v roce 2004 poslal soud na čtyři roky do vězení. Strávil tam však jen polovinu této doby. Po dvou letech ho soud za dobré chování pustil na svobodu. Soud mu dnes proto uložil souhrnný trest. Z dnešního trestu tak ve vězení nestráví celých devět let. Z této doby mu bude odečten čas, který strávil ve vazbě a také již vykonaný trest. Na svobodu by se tak mohl vrátit po necelých sedmi letech.

Bulawa spolu s dalšími obžalovanými od začátku tvrdí, že nemá s nezaplacenými daněmi nic společného. O obchodech s alkoholem podle svých slov nevěděl. Obžalované ale usvědčili svědci a doklady z finančních úřadů. Svědci totiž nezávisle na sobě popsali všechny transakce s lihovinami. Uváděli jména lidí či zapojené firmy. Bulawu označili za hlavního organizátora.

Skupina prodala do obchodních řetězců statisíce láhví alkoholu

Skupina podle státního zástupce v letech 2001 a 2002 vyrobila, prodala a nezdanila až 271 000 litrů perlivého vína a přes půl milionu litrů lihovin. „Podstatná část těchto výrobků byla pod označením likérky, která je nevyrobila,“ dodal státní zástupce Karel Kalda. Alkohol podle obžaloby obvinění převáděli mezi několika firmami, čímž zastírali jeho původ, aby se vyhnuli placení daně. Podle soudce ale skupina prodala do obchodních řetězců statisíce láhví alkoholu. Jen zanedbatelná část z toho byla legálně přiznaná a zdaněná. Zbývající alkohol předseda senátu označil za lihoviny neznámého původu.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

V souvislosti s tímto případem policie stále řeší i pokus o uplácení korunního svědka. Měl se o to pokusit opět Bulawa a další dva muži, kteří nabídli za změnu výpovědi čtyři miliony korun.

Vydáno pod