Ostrava bude mít Jantarovou, Přesličkovou nebo Antracitovou ulici

Ostrava – Mnoho nových ulic vznikne v obchodní a rezidenční čtvrti Karolina v Ostravě. Jak se budou jmenovat, už je známo – názvy odsouhlasili městští radní. Kromě Jantarové nebo Antracitové ulice budou „vlastní“ ulicí poctěny i některé významné osobnosti Ostravy. Zatímco se město zabývalo názvy ulic, developerská společnost, která projekty na Karolině staví, prodala připravované obchodně-zábavní centrum. Získala tak více než tři miliardy korun. Městu to nevadí, jeho zástupci jsou přesvědčeni, že nový majitel dodrží všechny závazky vůči radnici.

Ulic k pojmenování bylo v ostravské Nové Karolině mnoho. Vznikly tak například názvy Jantarová, Přesličková, Antracitová nebo K Dvojhalí. „Vycházelo se především z průmyslové lokalizace tohoto území a významných osobností Ostravy,“ řekl náměstek primátora Jiří Srba.

Zatímco radní vybírali jména nových ulic z návrhů obyvatel města, developerská společnost Multi Development obchodně-zábavní centrum na Karolině prodala zahraničnímu retailovému a penzijnímu fondu. Na závazky, které má vůči městu, to podle ní nebude mít žádný vliv. „Já bych to spíše hodnotil jako pozitivní vývoj, že investoři mají zájem investovat ve městě,“ myslí si i Jiří Srba.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Další stavby na území bývalé koksovny zatím finišují. Na obchodně-zábavním centru pracuje 600 stavebních dělníků denně. Nová Karolina bude otevřena za šest měsíců. „V současné době máme dokončeny veškeré venkovní fasády, dokončují se podlahy a teď nás čeká příprava centra pro příchod nájemců,“ prozradil projektový manažer Jan Šrámek. Součástí komplexu bude například multikino s osmi sály pro 1 200 lidí nebo restaurace pouze pro muže. Ti tady budou moci přečkat nákupní horečku svých partnerek.

V březnu příštího roku bude zprovozněna také lávka vedoucí k obchodnímu centru, část mezi nádražím střed a Ústředním autobusovým nádražím by pak mohla být v provozu už do konce letošního roku.