Olomouc „vzáří“ videomappingem

Olomouc - Festival světla a videomapppingu Vzáří se v Olomouci koná už od 27. září, dnes, v pátek a v sobotu se představí tři soutěžní týmy z Česka, Polska a Maďarska. Historické budovy v centru Olomouce se tak díky světelným efektům zcela promění.

Přehlídka světel byla zahájena v úterý spuštěním světelné instalace na bloku historických budov kolem Edelmannova paláce na Horním náměstí. Novou noční podobu pomocí LED svítidel dostala například radnice, banka či kašna.

Na dnešní večer je naplánována takzvaná Noc světel. Světelnou projekcí na zdi Petrášova paláce se představí divákům tým z Polska. „První soutěžní den jsme nazvali Noc světla, ukazuje propojení světla a animace, zážitků a emocí,“ vysvětlil ředitel festivalu Kamil Zajíček. Polský tým designérů, animátorů a hudebníků představí pomocí souhry světel na zdi historického domu příběh muže, který se ztratil na fasádě domu.

Vzáří (festival světla a videomappingu, Olomouc)
Zdroj: ČT24/Vzáří

V pátek svou světelnou vizi představí lidem český tým na fasádě Krajinské lékárny. Budova jim poslouží jako živý organismus, který je napaden smrtí. Maďaři představí svou hru se světly v sobotu na budově Edelmannova paláce. Využijí přitom historii domu v animaci krátkých záblesků vzpomínek.

Každá ze soutěžních videomappingových projekci bude hodnocena odbornou porotou. Bude brát v potaz například i vztah autorů k historii budovy, propracovanost příběhu, ale i hudební složku či zvukové efekty.

Kromě soutěžní světelné show chystají pořadatelé i speciální osvětlení radnice, které bude reagovat na okolní dění, ať už hudební produkce, zvuky nebo řeč návštěvníků. „Cílem instalace speciálního osvětlení radnice je vytvořit po dobu festivalu protiváhu umění videomappingu. Toho bychom nedosáhli ani statickým ani běžným dynamickým osvětlením. Rozhodli jsme se proto vytvořit světelný mapping díky tomu, že celé osvětlení bude reagovat na hlas, což bude nejlépe vidět při večerním beatboxovém koncertě,“ uvedl Hynek Bartík ze společnosti Philips, která je spoluorganizátorem festivalu.

Festival doprovodí až do soboty v centru města také koncerty, workshopy, konference a výstava. V sobotu je naplánována také komentovaná videomappingová projekce pro nevidomé.

Vydáno pod