Opravená synagoga v Lošticích představí unikátní sbírky

Loštice – V Lošticích u Mohelnice končí pětiletá rekonstrukce synagogy. Památka už dávno neslouží církevním účelům, je v ní ale unikátní sbírka dokumentů, fotografií, knih a dalších předmětů, které připomínají osudy místních židovských rodin. Synagoga bude slavnostně otevřena tuto neděli. Účast přislíbili i potomci posledního loštického rabína Asriela Günziga (1868-1931). Většina z nich přijede z Ameriky, Belgie a Izraele. Do České republiky se podívají vůbec poprvé.

Městu se podařilo získat na rekonstrukci šest milionů korun. „Dali jsme do pořádku částečně podlahy a vnitřní interiér,“ uvedl starosta Ctirad Lolek (nez.). V synagoze vznikla muzejní expozice s interaktivními programy. Příběhy židovských obyvatel připomínají panely a také dřevěné lavice původem ze synagogy v Olomouci, která byla nacisty vypálena a zničena v březnu 1939. „Není to jenom o hrůzách války, ale i o životě, historii, tradici a kultuře,“ řekl k výstavě Luděk Štipl ze sdružení Respekt a Tolerance.

Kromě expozice je uvnitř synagogy i knihovna čítající tisíc svazků zaměřených na židovskou historii, kulturu a tradice. Ve svém oficiálním názvu nese jméno Otty Wolfa, židovského chlapce z Mohelnice, který se v letech 1942 – 1945 ukrýval v lese před nacisty. Chlapec si psal i deník, který vyšel až mnoho let po válce. „Při jednom nešťastném zátahu byl objeven. Přes obrovské mučení, kdy mu byl i vyřezán jazyk, ale neprozradil ani slovo. Sice byl sám popraven, ale zachránil všechny, kteří ho ochraňovali, i zbytek své rodiny. Jsme hrdí na to, že pochází z našeho regionu,“ dodal Štipl.

Reportáž Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)

První synagoga se v Lošticích objevila již kolem roku 1560. V „nové“ židovské čtvrti byla synagoga postavena v roce 1726. Nynější klasicistní podobu získala v letech 1805–1806 a svému účelu sloužila až do počátku nacistické okupace. V roce 1942 ale bylo 59 loštických Židů odvlečeno do koncentračních táborů a domů se vrátili jen tři. Místní židovská obec už po válce nebyla obnovena a synagoga se tak stala majetkem města. Památka je nyní přístupná veřejnosti a slouží především k pořádání vzdělávacích programů. O restaurování a provoz se stará občanské sdružení Respekt a tolerance ve spolupráci s městem Loštice.