Šestnáctiletá mistryně světa v psaní je z Petrovic u Karviné

Petroviče u Karviné - V Petrovicích u Karviné mají mistryni světa. Šestnáctiletá Karin Česlarová vyhrála v Paříži soutěž v opisování a úpravě textů. Studentka osmiletého gymnázia v Karviné obstála v konkurenci pětatřiceti zemí světa. Už teď nemá nouzi o pracovní nabídky. Chce ale také dále soutěžit. Za dva roky se bude světový šampionát konat v Belgii a za čtyři možná v New Yorku. Tam už bude Karin soutěžit s dospělými.

Diktát jako soutěžní disciplina. Na mistrovství světa se mluvený text neustále zrychluje. Karin vydržela v českém jazyce šest minut. Prošla i v diktátu ve slovenštině a španělštině. Celkově zabodovala ve čtyřech kategoriích ze sedmi. „Zlato mám za diktát a taky celkově za všechny disciplíny,“ říká s pokorou i hrdostí zároveň. „Vydržet půl hodiny opisovat text, být přitom v nějaké strnulé pozici, stále soustředěný, je skutečně sportovní výkon,“ vyzdvihuje úspěchy Karin Česlarové její táta.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

Mistrovství světa se koná co dva roky. Česká republika patří mezi nejlepší země. Soutěžící jsou většinou z obchodních a ekonomických škol, Karin je ale výjimka. Trénuje sama od té doby, co její táta přinesl domů disketu s cvičnými úkoly.

„Moje dcera měla tehdy devět let a tak dlouho si to zkoušela, až se naučila docela rychle psát, což mě zaujalo, že je zřejmě nějaký talent. A tím to celé začalo,“ vzpomíná táta Karin. Čerstvá mistryně světa hraje už devět let na klavír a na harmoniku. I to možná hraje roli v tom, že má při opisu textů 500 úhozů za minutu. 

„Mám nové zážitky, poznávám nové země, nové lidi, získávám nové zkušenosti. A myslím, že i tak se mi to hodí do života,“ prozrazuje svou motivaci mistryně světa v psaní textu Karin Cieslarová. Úspěchy Karin nezůstaly bez povšimnutí. Nabídky na přepisování textů pro neslyšící dostala od soudu i od Vysoké školy báňské. „Karin je velmi rychlá a má vynikající výsledky, proto bychom ji rádi zapojili. Využijeme ji k simultánním přepisům v reálném čase,“ potvrdila Zuzana Šporková z Centra pro studenty se specifickými nároky VŠB-TU.