Lázně Darkov se bojí o svou budoucnost

Darkov - Ministerstvo zdravotnictví připravuje od ledna změny v placení lázeňské péče. Nová vyhláška by měla mimo jiné podstatně zkrátit dobu pobytu v lázních a také výrazně omezit diagnózy, kde bude pojišťovna hradit péči za ubytování a jídlo. Obavy tak mají jak starší lidé po výměnách kloubů, tak majitelé lázní. Vyhlášku ale ještě musí schválit vláda.

Jen v lázních Darkov může najednou rehabilitovat 900 lidí - hlavně po operacích kolene a kloubů. Nový umělé  klouby dostala  i Helena Szczypková. Lázeňskou péči ji zatím plně zaplatila pojišťovna. „Sama bych si to nikdy nemohla dovolit. Mám důchod osm tisíc korun měsíčně, to bych opravdu neutáhla,“ říká. S jejími slovy souhlasí i ředitel Lázní Darkov Jaroslav Mikula. „Jezdí k nám převážně senioři, takže jsou to většinou lidé s menšími příjmy,“ potvrdil. 

Ministerstvo ale tvrdí - 15 let nikdo hrazení lázeňské péče neřešil. Změna je prý proto nutná. „Změny se dotknou všech diagnóz kromě onkologických, psychiatrických a dětských pacientů,“ uvedll mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Ředitel krajské pobočky VZP Aleš Zbožínek tvrdí, že každý lázeňský návrh posuzuje nezávislá odborná komise – už ovšem ne na okresní, ale na krajské úrovni. „Po zavedení těchto změn mohlo dojít k poklesu v počtu schválených lázeňských návrhů o pět procent,“ řekl.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

V Darkově už výrazný úbytek klientů pocítili. Za první půlrok tady přijelo o deset procent lidí méně, než za stejné období loni. Vedení lázní znepokojuje i návrh podstatně zkrátit lázeňskou péči. „Pokud dojde ke snížení délky léčebné péče z 28 na 21 dnů, tak je to o jednu čtvrtinu léčení méně, to by přineslo problémy nejen nám, ale i ostatním lázním,“ myslí si generální ředitel Lázní Darkov Vladimír Cigánek. Pokud vláda novou vyhlášku schválí, platit by měla od ledna 2012.

Vydáno pod