Nájemníci bytů OKD zvažují odvolání k soudnímu dvoru

Ostrava – Sdružení nájemníků bývalých bytů OKD zvažuje, že podá odvolání k Evropskému soudnímu dvoru proti rozhodnutí Evropské komise. Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ vadí to, že komise podle něj nedostatečně prošetřila jeho stížnost pro možnou veřejnou podporu při prodeji bytů OKD. Na tiskové konferenci v Ostravě to dnes řekl předseda sdružení Roman Macháček. V podobném duchu se vyjádřila i ČSSD. Komise nedávno stížnost sdružení zamítla. Sdružení nájemníků nicméně přiznává, že na mnohaletý spor nebude mít asi peníze.

Ve svém rozhodnutí konstatovala, že druhá část privatizace společnosti OKD včetně prodeje jejích bytů byla v pořádku a nedošlo při ní k veřejné podpoře. Přes 43 000 bytů nyní vlastní společnost RPG Byty finančníka Zdeňka Bakaly. Jeho firma RPG Industries získala byty díky koupi společnosti Karbon Invest, která je koupila původně. Firma RPG Byty je v Česku největším poskytovatelem nájemního bydlení.

Sdružení vadí to, že Bakalova firma s byty normálně podniká, přestože finančník slíbil, že domy nabídnou nájemníkům ke koupi. „Podle našeho názoru bylo šetření Evropské komise o možné veřejné podpoře naprosto nekorektní. Komise pořádně celou záležitost neprošetřila,“ uvedl Macháček. Vadí mu fakt, že EK během celého procesu ani jednou jejich sdružení nepožádala o vyjádření a pouze komunikovala s českým ministerstvem. „Přitom stížnost podalo naše sdružení,“ dodal.

Telefonát Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Zaorálek: Jde o selhání Evropské komise

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek na společné tiskové konferenci se zástupcem sdružení nájemníků kritizoval to, kdo prověřování možné veřejné podpory na úrovni EU vedl. Podle něj šlo o bývalého sekretáře Pavla Teličky Alexandera Italianera. Ten dnes stojí v čele Generálního ředitelství pro hospodářskou soutěž u Evropské komise. „Jde o bývalého podřízeného Pavla Teličky. Telička je dnes přitom členem dozorčí rady společnosti RPG Byty. Je to podle mě skandální, jde o jasný střet zájmů,“ uvedl Zaorálek.

Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ podalo letos v březnu trestní oznámení na neznámého pachatele, protože se domnívá, že v souvislosti s privatizací státního podílu ve společnosti OKD v roce 2004 možná Česko utrpělo škodu 20 miliard korun. Stát za podíl v OKD dostal od společnosti Karbon Invest 4,1 miliardy korun, podle sdružení byla skutečná cena několikanásobně vyšší.