Nový tah na Slovensko přes Třinecko bude mít zpoždění

Třinec - Stavba hlavního silničního tahu na Slovensko oblastí Třinecka se zřejmě opozdí. Podle senátora Petra Gawlase ji zpomaluje nedostatek peněz. Bývalý ministr dopravy Vít Bárta přitom loni při své návštěvě slíbil, že právě tato stavba bude pro ministerstvo prioritou a proběhne v nejbližším možném termínu.

Přeložka silnice I/11 měla být pro obyvatele menších obcí na Třinecku vysvobozením. Její výstavbou se totiž města a obce zbaví nadměrné dopravní zátěže. Nyní se ale výstavba komplikuje. Senátor Petr Gawlas se proto obrátil otevřeným dopisem přímo na ministra dopravy. Peníze na stavbu ale nejsou a je otázkou, zda budou alespoň příští rok. „Co se týče stavby a peněz pro další rok, tak čekáme na vyjádření Hospodářského výboru, zda nám dá, nebo nedá peníze ze státního fondu. Odtud by byla případně silnice I/11 financována,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Jakub Ptačinský.

Podle starostky Třince Věry Palkovské by se ale příčiny problémů kolem výstavby přeložky silnice I/11 měly hledat také jinde. „Stále nejsou dořešeny výkupy pozemků v tomto úseku, a to z důvodu neochoty vlastníků. Dalším problémem jsou neustálé personální změny jak u Ředitelství silnic a dálnic ČR, tak i na ministerstvu dopravy,“ říká kriticky. Dlouhé kolony kamionů znepříjemňují místním obyvatelům život už řadu let. Kapacita zdejší silnice tisícovkám kamionů mířících na Slovensko už dávno nestačí. „Chceme, aby byla stavba co nejrychleji zahájena. Přinejmenším potřebujeme aspoň nějakou jistotu, že se konečně bude něco dít,“ rozčiluje se místostarosta Vendryně Bohuslav Raszka, podle kterého je zdejší situace opravdu neúnosná.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Problémy s pomalou výstavbou nové silnice I/11 měli i obyvatelé nedaleké obce Hrádek. Před rokem jim ale došla trpělivost a jako výraz protestu na několik hodin zablokovali hlavní tah na Slovensko. Dnes už v Hrádku nová silnice stojí. Kdy se zbaví kamionů ostatní obce Třinecka, však zůstává nejasné. Podle Věry Palkovské je nezbytné, aby stát nalezl peníze a výstavba mohla začít už příští rok.