Policie kvůli pandurům prohledala vrchní i Nejvyšší státní zastupitelství

Praha, Brno – Policie hledá kvůli kauze Pandur důkazy na Nejvyšším státním zastupitelství v Brně i na Vrchním zastupitelství v Praze. Kriminalisté prověřují i své kolegy, kteří mohli mít přístup k protokolu o výslechu utajovaného svědka. Řízení dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci s podezřením ze spáchání trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby. Do médií totiž uniklo jméno důležitého svědka a existuje podezření, že to bylo právě z vrchního nebo Nejvyššího státního zastupitelství. O co přesně se detektivové zajímali a jestli už mají konkrétní podezření, odkud výpověď svědka utekla, zatím není jasné.

Prohlídky se provádí všude tam, kde se se spisem k Pandurům manipulovalo a odkud tedy mohlo jméno utajovaného svědka do médií utéct. „Dozorový státní zástupce přikázal to prověřování Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a současně jsme požádali příslušný soud o povolení prohlídky nebytových prostor. Konkrétně těch kanceláří, kde mohla přicházet v úvahu manipulace s těmi informacemi, které unikly,“ uvedl olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan. 

Podle informací České televize zasahovala policejní inspekce v Dlážděné ulici, v jedné z budov protikorupční policie. Nejvyšší státní zastupitelství - tedy jedno z míst, které teď detektivové navštívili - totiž hned v půlce května po úniku jména rakouského svědka do médií zadalo olomouckému vrchnímu státnímu zastupitelství, aby vyšetřilo, jak se to stalo.

Mladá fronta a Právo zveřejnily v květnu výpověď rakouského manažera Stephana Szücse, utajeného svědka v kauze údajně předraženého čtrnáctimiliardového nákupu obrněných vozů Pandur pro českou armádu, v němž může jít o vysoké úplatky. Szücs uvedl, že si přítel expremiéra Mirka Topolánka Marek Dalík na sklonku roku 2007 řekl o úplatek ve výši půl miliardy korun jako provizi za uskutečnění obchodu.   

Únik prý vyvolal v Rakousku zděšení

Podle týdeníku Respekt vyvolalo zveřejnění Szücsova jména v médiích v Rakousku zděšení tamních policejních a justičních institucí. Svědek se prý ze strachu z pomsty za svou výpověď skrývá a není jasné, zda své svědectví zopakuje před případným soudem. Navíc ve vyšetřovacím spisu rakouské policie vypovídalo více utajených svědků, kteří prý odmítají svou výpověď opakovat. 

Česko-rakouský policejní tým začal vyšetřovat nákup obrněných transportérů Pandur v polovině července loňského roku. Úkony trestního řízení byly zahájeny pro podezření ze spáchání trestného činu pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě.

Vydáno pod