Poslanci na zasedání zastupitelstva nechodí, odměny ale berou

Ostrava - Vstupem do Parlamentu přestal chodit na zasedání krajského zastupitelstva. Řeč je o poslanci za ODS Igoru Svojákovi. Od září přišel pouze jednou. Jeho stranický kolega Zbyněk Stanjura a poslanec za TOP 09 Pavol Lukša jsou na tom podobně. Tvrdí, že je to proto, že ve stejném termínu zasedá i sněmovna. Odměny ale přesto dostávají. Zákon o krajích jim to totiž umožňuje.

„Jednání krajského zastupitelstva je většinou svoláváno na dny, kdy zasedá Poslanecká sněmovna,“ tvrdí Igor Svoják. „Pokud někdo byl zvolen, dostal od veřejnosti mandát, tak by měl své povinnosti spojené s tímto mandátem vykonávat, v pořádku to rozhodně není,“ nešetří kritikou politolog Tomáš Lebeda. V Parlamentu jsou i další zastupitelé. Zbyněk Stanjura si na krajské zastupitelstvo našel za poslední rok čas dvakrát, stejně jako poslanec za TOP 09 Pavol Lukša. Poslankyně za ČSSD Věra Váhalová ale na zastupitelstvu nechyběla ani na jednom ze sedmi jednání.

„Ze zákona o krajích má každý zvolený zastupitel povinnost se zúčastnit jednání zastupitelstva kraje,“ uvedla mluvčí Moravskoslezského kraje Šárka Vlčková. Zastupitelé ale mají právo na pravidelnou měsíční odměnu, i když na zasedání nepřijdou. „Stejný zákon neupravuje žádný postih za neúčast na těchto jednáních,“ přiznává Šárka Vlčková. Bez ohledu na to, zda se zastupitel účastní jednání, či nikoliv, náleží mu měsíční odměna od zhruba pěti do dvanácti tisíc korun, podle toho, zda je členem komise, nebo výboru. Radní pak dostávají měsíčně devět a půl tisíce korun.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

„Je pouze na tom poslanci, jestli on sám ten mandát složí. Jediným trestem pro něj může být, že si to voliči dobře zapamatují a příště už ho nezvolí,“ říká politolog Tomáš Lebeda. Krajský zastupitel Igor Svoják řekl, že složení mandátu v následujících dnech zváží. O prázdninách zastupitelé neschůzují, svůj docházkový list za školní rok 2010/2011 tak uzavřou ve středu 22. června.