Třicetimilionovou žalobu na RPG zamítl rozhodčí soud

Ostrava – Rozhodčí soud při Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR v rozhodčím řízení zamítl žalobu státu o 30 milionů korun smluvní pokuty na RPG Industries. Převodem bytů OKD na RPG Byty podle soudu nebyla porušena privatizační smlouva. Padesátiprocentní podíl investiční společnosti BXR Group vlastní Zdeněk Bakala. BXR Group vlastní RPG Industrie, jejíž dceřinou firmou je RPG Byty, která vlastní, pronajímá a spravuje asi 45 tisíc bývalých bytů OKD na Ostravsku.

Podle Jakuba Haase z tiskového oddělení ministerstva financí nyní ministerstvo nález studuje a zvažuje další kroky. Bakalův mediální zástupce Pavel Kočiš označil rozhodčí nález za přelomový, končí tím prý celá kauza bývalých bytů OKD. „Výrok soudu lze shrnout do jediného souvětí - RPG Industries se nedopustila ničeho, co by porušovalo privatizační smlouvu či zákony, stát musí uhradit soudní náklady i náklady právního zastoupení RPG Industries,“ uvedl v tiskové zprávě Kočiš.

Zdeněk Bakala:

„I těm největším pochybovačům musí být po dnešku jasné, že bývalé byty OKD jsou příkladem vzorně řízené investice do sociálně velmi citlivé oblasti nájemního bydlení.“

Podle něj z rozhodnutí soudu vyplývá, že bývalý bytový fond OKD je po právu majetkem RPG Byty. „Privatizační smlouva výslovně nezakazovala rozdělení Karbon Investu a přechodem bytového fondu na RPG Byty nebyl porušen zákon ani privatizační smlouva,“ uvedl Kočiš.

Sdělil také, že společnost RPG Byty má podle rozhodnutí soudu neomezené právo zřizovat zástavní právo k budovám s bývalými byty OKD. „Z privatizační smlouvy nevyplývá povinnost nabídnout nájemníkům bytové jednotky k odkoupení. Tato povinnost by nastala pouze v případě, kdyby se RPG Byty sama a dobrovolně rozhodla bytovou jednotku prodat. Protože však tato situace nenastala, neexistuje ani povinnost nájemníkům byty nabízet,“ uvedl Kočiš.

Názor sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ zůstává stejný. „Bylo to v rozporu s privatizační smlouvou, za tím si stojíme,“ řekl jeho předseda Roman Macháček. Sdružení podle něj žádalo po ministerstvu financí znění žaloby, avšak ministerstvo ji odmítlo vydat. „Chtěli jsme vědět, co napadli a jakým způsobem, jestli žaloba bude mít šanci uspět. Musíme to teprve prozkoumat, ale považujeme to za podezřelé. Celé to působí dojmem, že to byl ze strany ministerstva spor jenom na oko,“ řekl Macháček.

RPG Byty
Zdroj: ČT24