V Moravskoslezském kraji přibývá lidí nakažených virem HIV

Ostrava - Hygienici v Moravskoslezském kraji aktuálně registrují už 110 lidí nakažených virem HIV. Jen za letošní rok už bylo diagnostikováno v AIDS centru Fakultní nemocnice v Ostravě šest nových pacientů. Jedná se o prudce stoupající trend. Ostravsko v počtu nakažených tímto smrtelně nebezpečným virem zaujímá čtvrtou příčku za Prahou, Středočeským a Jihomoravským krajem. V současné době je v celé republice asi 1 550 HIV pozitivních lidí. Léčba každého pacienta stojí až tři sta tisíc korun ročně.

Krajští hygienici sledují vývoj nákazy virem HIV od roku 1988. Od té doby každý rok přibyli v průměru dva až tři nakažení lidé. V roce 2009 to už bylo ale šestnáct případů a loni dokonce třiadvacet. „Tento vzrůstající krajský trend bohužel koresponduje s celorepublikovým trendem a s celosvětovým nárůstem HIV pozitivních osob,“ uvedl tiskový mluvčí Krajské hygienické stanice MS kraje Radim Mudra. O HIV pozitivní pacienty se lékaři starají v tzv. AIDS centrech. V Ostravě je to třeba centrum při Klinice infekčního lékařství ve fakultní nemocnici, pod které spadá jak Moravskoslezský, tak i Olomoucký kraj.

„Pacient, který je diagnostikován jako HIV pozitivní, je k nám odeslán svým ošetřujícím lékařem a my s ním uděláme vstupní pohovor a vstupní vyšetření,“ popisuje standardní postup začátku léčby v AIDS centru lékařka Alena Zjevíková. „Zatímco v našem kraji nebo v našem AIDS centru přibývalo těch pacientů řádově pět nebo do té jedné desítky, tak za poslední tři roky to už byly dvě desítky,“ potvrzuje varovné statistiky. Pro léčbu nemoci už vědci vyvinuli řadu léků, žádný z nich však pacienta nevyléčí úplně, pouze průběh onemocnění zpomalí a zmírní.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)