Bruntál nechce na obchvat čekat do roku 2025

Bruntál - Bruntál bojuje za obchvat města. Radní vyzvali místní, aby se připojili k podpisové akci a podpořili jeho výstavbu. Podle vedení města ministerstvo dopravy ve své Superstrategii nepočítá s penězi pro Bruntál minimálně do roku 2025. Ministerstvo se ale brání, že tato stavba nepatřila mezi priority Moravskoslezského kraje. Vedení města zatím nestanovilo žádný konkrétní termín, do kdy mohou zájemci archy podepsat, podle mluvčího budou mít ale lidé možnost ještě několik příštích měsíců archy podepsat.

Bruntálem projede týdně 45 tisíc osobních a nákladních aut. Obyvatelé si stěžují na hluk a prach. Situaci ve městě by vyřešil jihovýchodní obchvat, který by propojil hlavní tah směrem od Krnova na Olomouc. „Především na silnici 1/45 se doprava velmi podstatně zhustila, zejména po otevření hraničního přechodu ve Vysoké-Bartultovicích, navíc tímto přechodem byla propuštěna i kamionová doprava,“ tvrdí tiskový mluvčí Bruntálu Jiří Ondrášek.

Město má už tři roky vydáno na obchvat platné územní rozhodnutí. Radní předpokládali, že v letech 2009 a 2010 zadá Ředitelství silnic a dálnic zpracování projektové dokumentace pro stavební povolení. Ministerstvo dopravy ale na tuto akci peníze neuvolnilo a původně s bruntálským obchvatem ve své Superstrategii, tedy plánu rozvoje dopravy v ČR do roku 2025, vůbec nepočítalo.

Reportáž Veroniky Glötzerové (zdroj: ČT24)

„S ohledem na zveřejněnou Superstrategii ministerstva dopravy jsme zahájili naši podpisovou akci, abychom na nás upozornili,“ říká starosta Bruntálu Petr Rys. Podle mluvčího ministerstva dopravy je v současné době obchvat Bruntálu spolu s dalšími pěti sty stavbami v ČR takzvaně pod čarou Superstrategie.

„Všechny tyto stavby teď v tom druhém kole Superstrategie budou procházet multikriteriální analýzou, která jim přidělí koeficient podle dopravních intenzit, podle stupně rozpracovanosti a tak dále. Obchvat má reálnou šanci k tomu, aby se dostal do realizace někde mezi roky 2015-2020,“ uvedl tiskový mluvčí ministerstva dopravy Jakub Ptačinský.

Vydáno pod