Na Třebíčsku někdo tráví dravce

Třebíčsko – Tři orly mořské zabil neznámý travič na Vysočině v oblasti Třebíčska. Návnadou pro ně byla otrávená slepice. Podle ochranářů jde o nebezpečného člověka, který může způsobit i úhyn domácích zvířat. Policie je v pátrání zatím neúspěšná. Od roku 2008, kdy byl v Česku otrávený první orel, ještě nikoho nechytila.

Mrtvý orel, káně a krkavec – takový pohled se naskytl ochranářům na louce mezi obcemi Smrk a Kojetín. Podle mluvčí Policie Třebíč Marcely Lavické zvířata někdo otrávil úmyslně. Ochranáři je na vlastní náklady převezli a požádali o vyšetření uhynulých ptáků ve veterinárním ústavu. Na Vysočině jde letos již o třetí případ, kdy nejen dravci pozřeli otrávenou návnadu. U dvou případů veterináři potvrdili, že jde o nebezpečný karbofuran – tedy prudký jed, který se už čtyři roky nesmí prodávat.

„Dochází k prudkým křečím, zvracení, průjmu a slinění. Postižený hyne v rámci několika minut,“ uvedl patolog Státního veterinárního ústavu Jihlava František Kostka. Karbofuran je nebezpečný i pro lidi. Otrávené zvíře tímto jedem se nejlépe pozná podle toho, že na něm je i mrtvý hmyz, jak informoval vedoucí Agentury ochrany přírody a krajiny Havlíčkův Brod Václav Hlaváč.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Travič může jít za mříže až na tři roky. Policie je ale v objasňování téhle trestné činnosti neúspěšná. Od roku 2008 nikoho nechytila.