Ostravskému zastupiteli hrozí osm let za mřížemi

Ostrava - Až osm let vězení hrozí zastupiteli Slezské Ostravy za Věci veřejné Igoru Toutovi. Čelí totiž obžalobě z podvodu. Je podezřelý, že před dvěma lety podvodně odčerpal přibližně milion korun ze soukromé společnosti, kterou vlastní jeho bratr. Kauzou se bude zabývat ostravský soud začátkem května. Podle soudu a právníků je velmi pravděpodobné, že případ prvním hlavním líčením neskončí. Vyřešení sporu se může protáhnout na několik měsíců.

Bezmála 41 tisíc euro, tedy zhruba milion korun. Takovou sumu měl z firmy vlastního bratra odčerpat na svůj účet dnešní zastupitel Slezské Ostravy za Věci veřejné Igor Tout. Státní zástupce jej proto obžaloval z podvodu a případ postoupil k soudu. „Státní zástupce podal obžalobu na obviněného, který se měl jako zaměstnanec obohatit tím, že si na svůj účet nechal zaslat finanční prostředky za pobyt klienta v Lázních Darkov,“ potvrdila mluvčí Okresního státního zastupitelství Ostrava Barbora Zajícová. Za podvod hrozí Igoru Toutovi 2 až 8 let.

K podvodu mělo dojít na jaře 2009. Tehdy Igor Tout pracoval ve firmě svého bratra, která pro Lázně Darkov v Karviné dovážela klienty z arabských zemí. Minimálně v jednom případě měl pak současný zastupitel záměrně zaměnit firemní číslo účtu za své soukromé. Platbu od klienta pak vyinkasoval a peníze si nechal. Společnosti tím vznikly problémy. „To je logické, částka není zanedbatelná, tudíž i situace z toho odvozené nesly svoje velmi negativní důsledky,“ uvedl advokát Rogera Touta Jiří Sobčík. „K tomu líčení, které bratr připravuje, mám dostatek svědků, kteří dosvědčí, že naprosto lže,“ tvrdí ale Igor Tout.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Hlavní líčení proběhne u okresního soudu 4. května. Soudce před ním bude moci nahlédnout do úplného výpisu z trestního rejstříku zastupitele Igora Touta. Ten byl již dříve odsouzen pro ozbrojenou loupež ve firmě, v níž pracovala jeho vlastní matka. Skutek si však nechal zahladit, a tak o jeho skutečné minulosti téměř nikdo nic nevěděl. „Pan Tout pracuje v komisi pro bezpečnost. Předložil čistý trestní rejstřík a já nepátrám nikomu v minulosti,“ řekl starosta Slezské Ostravy Antonín Maštalíř.