Ostravský Werther sbírá ocenění

Ostrava - Cenu festivalu OPERA 2011 převzalo Národní divadlo moravskoslezské za inscenaci Massenetovy opery Werther. Ředitelka festivalu se ji rozhodla udělit nejen za kvalitní herecké provedení, ale chválila také ostravský orchestr pod taktovkou hudebního ředitele opery Roberta Jindry.

Příběh o zamilovaném mladíkovi Wertherovi, který raději volí smrt než neopětovanou lásku, poprvé uvedli Rakušané ve Dvorní opeře v roce 1892. Na ostravské scéně se naposledy opera hrála v roce 1947. „Ten francouzský styl směřuje, dá se říci, k branám impresionismu, tam už opravdu stačí pouze pohrát si s těmi barvami, nechat jednotlivé interprety a nejen pěvecké, ale i v orchestru, předvést svoji duši, své srdce,“ říká hudební ředitel opery NDM Robert Jindra.

Přesně po šedesáti čtyřech letech se jeden z nejznámějších titulů francouzské lyrické opery do Národního divadla moravskoslezského vrátil. A hned získal ocenění ředitelky festivalu OPERA 2011 Lenky Šaldové. „Ostrava nakonec u mě zvítězila, protože si myslím, že je to opravdu představení po všech stránkách tak profesionální, že snese evropská měřítka,“ podotkla. Ředitelka festivalu ocenila hlavně hudební nastudování, celkový tvar inscenace a herecké obsazení. „Dobré představení se pozná také podle toho, že i v těch menších rolích jsou interpreti, kteří by mohli zpívat i role velké,“ myslí si Lenka Šaldová. Na vítěznou operu Werther si diváci mohou zajít do Divadla Antonína Dvořáka ještě třetího května.

Reportáž Ivy Kubankové (zdroj: ČT24)
Z opery Werther
Zdroj: ČT24