Odborníci zkoumají netopýří zimoviště

Jihlava - Netopýři s příchodem jara postupně opouštějí svá tradiční zimoviště a vyhledávají život v těsném sousedství lidí. Ročně jich ale uhynou tisíce jen proto, že se z budov, kde si vytvoří kolonie, už nedostanou. Takovým příkladem jsou objekty Jaderné elektrárny Dukovany. Odborníci se proto snaží hromadnému úhynu netopýrů zabránit.

Netopýr velký je jedním z nejrozšířenějších druhů netopýrů v Česku. Ochranáři z CHKO Žďárské vrchy výskyt kolonií netopýrů mapují pravidelně. Ve starém důlním díle na pomezí Vysočiny a Jihomoravského kraje našli velké skupiny netopýrů. „Najdeme zde třeba netopýra velkouchého, černého a z těch běžnějších také netopýra velkého,“ vypočítává zoolog CHKO Žďárské vrchy Petr Mückstein. „V souvislosti s výskytem netopýrů můžeme říct, že u některých druhů populace narůstá,“ dodává Jaromír Čejka ze Správy CHKO Žďárské vrchy. 

Další druhem netopýrů jsou například vrápenci. Zatím jsou v jeskyních, ale s příchodem teplých dnů se i oni přestěhují třeba na půdy domů a tam vytvářejí letní kolonie. „Nikdy se nepokoušejte netopýra sami odchytit. Sice nehrozí nebezpečí, že by vás pokousal nebo nakazil, ale je lepší kontaktovat specialisty,“ radí zoolog Mückstein.  

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

I v hlučném prostředí strojovny Jaderné elektrárny Dukovany mají netopýři zimoviště. Právě proto se sem ochranáři vydali. Netopýři se stahují především za teplem a vlhkem a to je zřejmě i důvod toho, proč si vybrali budovy jaderné elektrárny. „Nejčastěji je nalézáme, bohužel víc mrtvé než živé, v budově reaktoru,“ říká zaměstnanec elektrárny Milan Svozil. 

A právě to se ochranářům nelíbí. Jenže kudy se netopýři do budovy dostanou, zatím nevypátrali. A nevědí to ani zaměstnanci elektrárny. „Zatím nejsme schopni říct, proč se tady vyskytují a jaká opatření přijmout, aby se ty úhyny neopakovaly,“ uvádí Jaromír Čejka. 

Ochranáři se chtějí v nejbližší době do Dukovan vrátit a do projektu ochrany netopýrů zapojit i vedení elektrárny.