Frýdeckomístecký magistrát řeší dilema: ředitelka, podnikatelka, nebo obojí?

Frýdek-Místek - Podezření ze zmanipulovaného výběrového řízení a střetu zájmů. S takovou kritikou vystoupila frýdeckomístecká opoziční ODS proti jmenování nové ředitelky příspěvkové kulturní organizace města - Národního domu. Tou se stala členka Věcí veřejných a zároveň majitelka marketingové agentury, která pro město organizuje kulturní akce za desítky tisíc korun. Podle vládní koalice ale o střet zájmu nejde.

Zdeněk Stolař byl ředitelem Národního domu ve Frýdku-Místku sedm let. Na konci ledna byl odvolán – bez udání důvodu. „Pravděpodobně to bylo z důvodů politických, protože jsem kandidoval za hnutí nezávislých a také jsem měl kritické připomínky vůči současnému vedení města,“ domnívá se odvolaný ředitel Národního domu ve Frýdku-Místku. Vedení města tvrdí, že na odvolání bez udání důvodu má právo. Výběrová komise v únoru rozhodla, že novou ředitelkou Národního domu se stane členka Věcí veřejných Marcela Krplová. „To je celkem překvapující, protože paní Krplová dlouhodobě pro město zajišťuje kulturní akce. Není možné dodavatelsky spolupracovat s magistrátem jako podnikatel a současně řídit městskou společnost,“ poukazuje na možný střet zájmů zastupitel za ODS Petr Konůpka.

Jednatelka společnosti O-range a nová ředitelka Národního domu Marcela Krplová v tom ale nevidí problém. „Ty akce stály 500 až 700 tisíc a město na ně přispívalo maximálně třetinou této částky,“ argumentuje. Na její stranu se staví i náměstek primátora Michal Pobucký, který upozorňuje, že žádný zákon v České republice neřeší střet zájmů při vedení příspěvkových organizací a podnikání. Nová ředitelka Národního domu má podle podmínek výběrového řízení nastoupit do funkce od 1. dubna. Podle opozice je navíc možné, že bylo výběrové řízení zmanipulováno. Proti tomu se ale náměstek primátora Pobucký ohradil se slovy, že výběrové řízení proběhlo transparentně.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Vládnoucí koalice je přesvědčena, že o střet zájmů nejde. Své podnikatelské aktivity ale nová ředitelka prý pro jistotu ukončí. Marcela Krplová ovšem říká něco jiného. „Já to rozhodně neberu jako zdroj příjmu, protože to zdroj příjmu není, takže neukončím podnikatelské činnosti, to by byl nesmysl,“ prohlašuje. Jestli Marcela Krplová ukončí své podnikání, nebo ne, nakonec ukáže až čas. Jmenovací listinu dostala ve středu. Podle údajů z výběrového řízení má smlouvu na dobu neurčitou.

  • Národní dům autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2402/240175.jpg
  • Magistrát Frýdku-Místku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2402/240176.jpg