Do Beskyd se vrací orel skalní

Ostrava - Na severní Moravě mají už druhé hnízdo orla skalního. Ochránci přírody vypustili v Beskydech od roku 2006 už patnáct orlích mláďat. Loni poprvé se dva z nich pokusili o zahnízdění, to ale skončilo neúspěšně. Letos se k nim přidal další páreček. Šance na návrat predátora po sto letech do České republiky jsou tak dvojnásobné.

David a Filoména, dva z orlů, kteří byli vypuštěni do volné přírody, si loni poprvé postavili hnízdo na severní Moravě. Ochránci přírody ale našli pod hnízdem jen rozbitá vajíčka. „Oba ti ptáci jsou ještě poměrně mladí. Sice už jsou pohlavně dospělí, ale přece jenom ještě nemají dostatek zkušeností, takže to hnízdění nakonec selhalo,“ říká Jan Kašinský ze záchranné stanice Bartošovice.  

Letos si David s Filoménou postavili nové hnízdo a navíc mají sousedy. Šestiletý samec Kysučan se chystá zahnízdit na smrku pichlavém v Beskydech. Pokud dojde alespoň u jednoho páru ke snůšce, samice snese vejce koncem března. Délka sezení u orlů skalních trvá čtyřicet dva až čtyřicet pět dní. Mláďata by se měla líhnout na začátku května. „Na té snůšce sedí u orla skalního hlavně samice, ale poměrně pravidelně ji střídá samec. Takže se může protáhnout, proletět, přece jenom ta délka čtyřicet pět dnů je poměrně dlouhá a náročná,“ vysvětluje vedoucí projektu Návrat orla skalního do ČR Petr Orel. 

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

Mezinárodní projekt, který má vrátit predátora s rozpětím křídel přes dva metry do České republiky, se připravoval deset let. A ani v případě úspěšného snesení vajec a jejich odchování neskončí. Letos chtějí záchranáři vypustit další tři až čtyři mláďata a nové hnízdo loni neúspěšného páru Davida s Filoménou pozorovat kamerou, aby zjistili, co loví a jak vychovávají mláďata.