Stacionář v Třebovicích bude mít díky neobvyklé akci novou podlahu

Ostrava - Obyčejná vizitka pomůže zlepšit život handicapovaným ve stacionáři Čtyřlístek v Ostravě-Třebovicích. Za každou vizitku, kterou na přelomu roku vhodili lidé do speciálních krabic v nákupních centrech, dala firma Printo dvacet korun. Stacionář tak dostane téměř 71 tisíc korun, které chce použít na novou podlahu.

Mají nejrůznější mentální i tělesné postižení - jsou ale schopni si hrát, sami se najíst, sportovat. Společně se scházejí v obývacím pokoji stacionáře. Podstatnou část jeho vybavení zaplatili sponzoři a skončí tady i peníze z vizitek. „Chtěli bychom vyměnit koberec za kvalitní linoleum. Je to velká plocha a setkávají se tady klienti různého věku, takže linoleum bude mnohem praktičtější,“ myslí si vedoucí stacionáře Čtyřlístek Dagmar Drobíková. „V letošním roce stát snížil dotace o tři miliony korun, což je pro nás opravdu mnoho peněz, takže pro nás každý takový dar je opravdu velkým přínosem,“ děkuje ředitel centra pro osoby se zdravotním postižením Čtyřlístek Svatopluk Aniol.

V třebovickém stacionáři žije momentálně 64 klientů od patnácti do pětačtyřiceti let, 25 z nich celý týden a domů jezdí jen na víkendy. Firma, která vizitkovou akci vymyslela, s třebovickým stacionářem spolupracuje už několik let. „Sám dobře vím, že není jednoduché se s handicapem uplatnit a že lidé, kteří mají handicap, prostě potřebují pomoc,“ vysvětluje spolumajitel firmy Printo Tomáš Čichoň.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

Na obří vizitce, která má rozměry tři krát dva metry je 3 533 jmen těch, kteří akci ostravské tiskárny podpořili. V česku se ještě nikdo o nic podobného nepokusil. „Uvažujeme o tom že uděláme kopii této vizitky jako billboard, aby jej mohla vidět celá ostravská veřejnost,“ plánuje, jak akci ještě více zviditelnit, Tomáš Čichoň. Třebovičtí teď doufají, že se jim podaří najít firmu, která bude za vizitkových 70 660 korun schopna udělat podlahu, která bude lidem s handicapem vyhovovat.

  • Obývací pokoj stacionáře autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2359/235896.jpg
  • Peníze na novou podlahu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2359/235897.jpg
Vydáno pod