Prostějov chce bojovat proti neukázněným řidičům systémem radarů

Prostějov - Prostějov se může stát vzorem pro celou Českou republiku, a to v měření rychlosti aut. Po dohodě vedení města se zástupci ministerstva dopravy tam vznikne pilotní projekt, který přesně stanoví, kdo by měl rychlost měřit a kdo vybírat pokuty, aby postih neukázněných řidičů byl co nejúčinnější.

Odvážný projekt spustili prostějovští radní už v roce 2005 – nakonec narostl počet radarů rozmístěných po městě na jedenáct. Podle ministerstva dopravy ale kvůli spolupráci se soukromou firmou měřili nezákonně. Proto loni v létě začaly radary zaznamenávat data jen pro statistiky. To by se brzy mělo změnit. Město hodlá vytvořit nový – legální systém. „Zástupci ministerstva dopravy přijeli s nabídkou pomoci a spolupráce při formování systému měření,“ potvrdil tajemník prostějovské radnice Lubomír Baláš.

Na středečním jednání prostějovští radní sestavili pracovní skupinu, která má vymyslet, jak by mohlo město dále postihovat neukázněné řidiče. Od té doby, co byly radary vypnuty, překročilo totiž rychlost přes 15 tisíc motoristů. Zástupci ministerstva si dali dvě podmínky. Měřit může jen státní nebo městská policie a zpracovávat přestupky pak jen příslušníci příslušného úřadu. „Máme zajištěno, že to bude měřit městská policie, přestupky pak bude předkládat přestupkovému oddělení,“ uvedl starosta Prostějova Miroslav Pišťák.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Doladit tak zbývá například, kolik radarů bude po Prostějově aktivních, aby příval pokut stihli úředníci zpracovat. „Jedna z variant je taková, že nebudou zapnuty všechny radary, pouze některé. Je to otázka prevence, změny místa a času,“ potvrzuje ředitel Městské policie Prostějov Jan Nagy. Ze silnic nakonec zmizí i značky, které upozorňují motoristy, že projíždějí měřeným úsekem. V závěru ledna to schválili zákonodárci. Od 1. srpna, kdy novela začne platit, tak řidiče na možný postih nebude nic upozorňovat.

  • Varovné značky, které brzy zmizí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2351/235030.jpg
  • Umisťování značky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2351/235031.jpg
Vydáno pod