V Moravičanech a Lošticích se už nemusí velké vody bát

Šumpersko - Lidé z Moravičan a Loštic na Šumpersku si budou moci oddechnout. Po několika letech by je už neměla ohrožovat velká voda. Ta se v obcích rozlila vždy při jarním tání i letních povodních. Povodí Moravy teď začalo s budováním hrází, které obydlené části ochrání. Hotové by měly být na konci letošního roku.

Čtrnáct let - tak dlouho už žijí obyvatelé Loštic v obavách z velké vody. Od roku 1997 je pravidelně ohrožuje řeka Třebůvka. Mezi domy a do sklepů se vylévá při jarním tání i letních povodních. „Když hladina stoupne, tak voda dosahuje až na silnici a postupně se přelévá až do domů. Oproti současnému stavu někdy stoupne i o tři až čtyři metry,“ potvrzuje obavy místních obyvatel starosta Kostic Ctirad Lolek.

Obyvatelé čtyřiceti domů by teď ale mohli začít spát klidněji. Povodí Moravy začalo s opravami jezu i regulací vody v řece. Na třech kilometrech za obcí koryto rozšíří až na čtrnáct metrů. Až sto domů dokázala ohrozit velká voda v Moravičanech. Ty totiž kromě Třebůvky dokáže ohrozit i nedaleká řeka Morava. Zatímco teď má hladinu asi na jednom metru, o povodních v roce 1997 vystoupala na pět.

I tady teď správci toku začali se stavbou. Obec ochrání hráz dlouhá přes dva kilometry. Omezit průtok rozvodněné řeky v obydlených částech chtějí obtokovým kanálem. Stavět budou nová stavidla. Ta už nepustí velkou vodu do vesnice. Nová protipovodňová opatření mají obě vesnice ochránit už na konci letošního roku. „Celkové náklady těchto opatření činí 140 milionů korun. Obce Loštice a Moravičany by měly být zabezpečeny na stoletý povodňový průtok,“ uvedl David Fína z Povodí Moravy.

  • Loštice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2342/234151.jpg
  • Moravičany autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2342/234152.jpg