Z Moravskoslezského kraje lidé utíkají jinam

Ostrava - Lidé odcházejí z Moravskoslezského kraje. Počet obyvatel se rekordně snížil a je na svém historickém minimu. Důvodem je špatné životní prostředí a málo pracovních příležitostí. Zástupci kraje doufají, že se propad podaří zastavit.

Třiadvacetiletá Áda studuje v Ostravě. Už teď ale ví, že tady po studiích nezůstane. Bojí se, že si nenajde práci. „Teď aktuálně studuji a až budu mít po studiích, tak určitě pojedu do Brna nebo do Prahy,“ říká. A podobně jako ona jsou na tom také její vrstevníci. Dorotě je také 23 a studuje fyzickou geografii. „Jelikož jsem student a vidím, že spousta mých vrstevníků, kteří dokončili školu, nemá uplatnění, nemůžou najít práci, tak bych asi neváhala,“ tvrdí i ona. „Od roku 2009 se počet obyvatel stále snižuje, úbytek v loňském roce je téměř tři tisíce lidí,“ potvrdila Taťána Glozygová z oddělení regionálních analýz Českého statistického úřadu.

Z Moravskoslezského kraje odcházejí hlavně lidé mladí a vzdělaní. A právě to je pro něj do budoucna největší riziko. Místní obyvatelé totiž stárnou rychleji, než je přirozené. „Je to takový začarovaný kruh, protože když vám odejdou kvalifikovanější lidé, tak tady potom zůstane taková ta nejjednodušší výroba, která má nejméně přidané hodnoty, to znamená, že je z toho nejméně peněz,“ říká sociolog Jan Keller. „Největší migrační ztráty jsou v okrese Karviná a potom Bruntál,“ upřesňuje jeho kolega Lubor Hruška–Tvrdý. Zástupci Moravskoslezského kraje o odchodu lidí vědí. Zabránit mu, je ale podle nich těžké.

„Tento trend je dlouhodobý, byl započat už v devadesátých letech v rámci restrukturalizace průmyslu,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslav Novák. Lidé se stále častěji stěhují také v rámci Moravskoslezského kraje, nejvíce jich míří do Frýdku-Místku nebo na Hlučínsko. Podle sociologů jde o módní trend, který lidé nejčastěji zdůvodňují tím, že je na okraji města čistší vzduch. „V tom se ale mýlí, protože to pásmo souvislého znečištění u nás sahá v podstatě až po Beskydy, takže pokud se neodstěhují na opačnou stranu Beskyd, tak dýchají to samé, co dýchali v Ostravě,“ myslí si sociolog Jan Keller. Odchodem obyvatel je ohrožena také Ostrava. Odborníci varují, že po případném dalším větším odlivu lidí mohou z některých městských částí vznikat takzvaná ghetta.

  • Grafika autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2278/227710.jpg
  • Ostrava autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2278/227711.jpg
Vydáno pod